Összesen mintegy hétmillió forintnyi cigarettát foglaltak le a vámosok az elmúlt napokban, azt követően, hogy az új vámszabályok szerint jelentősen csökkent január 1-től a vámmentesen az Európai Unióba behozható cigaretta mennyisége. Erről a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokságának sajtóirodája tájékoztatta az MTI-t szerdán.

Közlésük szerint az Észak-alföldi Regionális Parancsnokság illetékességi területén száz esetben találtak a megengedettnél több dohányárut, összesen 7553 doboz cigarettát, mintegy 4 millió 230 ezer forint értékben. A Dél-alföldi Regionális Parancsnokságnál pedig több mint kétszáz ilyen eset fordult elő, melynek eredményeként 2,5 millió forint értékben, több mint 500 karton cigarettát foglaltak le.

A Dél-dunántúli Regionális Parancsnokság illetékességi területén 15 esetben összesen 170 ezer forintnyi cigarettát foglaltak le a pénzügyőrök.

Némedi Varga Éva, a Dél-alföldi Regionális Parancsnokság szóvivője az MTI-nek azt is elmondta: az unió külső határszakaszaként működő röszkei, tompai és hercegszántói határátkelőn belépő szabálysértő utasokra, a jövedéki bírság mellett, 1 millió forintos szabálysértési bírságot is kiszabtak. A behozható két doboz feletti többletet ugyanis a vámhatóság lefoglalja, és az esetenkénti 20 ezer forintos jövedéki mellett, szabálysértési bírságra is számíthatnak az érintettek.

A százados kifejtette: a január 1-jei, a dohányipari termékeket érintő jogszabályi változások szerint a 17. életévüket betöltött állampolgárok vámmentesen hozhatnak be légi úton 200 darab cigarettát, vagy 100 darab szivarkát, vagy 50 darab szivart, vagy 250 gramm fogyasztási dohányt. A közúton, vasúton, illetve vízi úton érkező utasok esetében azonban ötödére csökkent a behozható mennyiség, azaz például a korábbi 10 doboz cigaretta 2-re csökkent, így vámmentesen már csak 40 darab cigaretta, vagy 20 darab szivarka, vagy 10 darab szivar, vagy 50 gramm fogyasztási dohány hozható be az unióba.