Várja meg az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT), hogyan bírálja el az Alkotmánybíróság a köztársasági elnök által normakontrollra beterjesztett médiatörvény-módosítást, és az eredmény ismeretében döntsön a két országos kereskedelmi rádió frekvenciájának megpályáztatásáról – javasolta Szalai Annamária, az ORTT tagja.

Ha ezt megelőzően döntenének a kérdésben, az a “jogbiztonság sérelmét idézheti elő” – érvel indítványában a Fidesz által delegált médiahatósági tag, aki szerint a testület jelenleg sem a régi jogszabály, sem az elbírálás alatt álló, az államfő által még alá nem írt módosítás alapján nem tud jogszerű pályázati eljárást lefolytatni.

Az ORTT a délutáni órákban foglalkozik első ízben a Sláger és a Danubius most használt hullámsávjának megpályázatásával azóta, hogy december 31-ével lejárt a frekvenciamoratórium.

A parlament által négypárti egyetértésben, nagy szótöbbséggel elfogadott médiatörvény-módosítás lényege, hogy az ORTT döntene ugyan a műsorszolgáltatási jog megújításáról, kétharmados többséggel, ám ezt nem a médiahatóság belső – kormánypárti és ellenzéki arányokat kiegyensúlyozó – metódusával, hanem a parlamenti frakciók létszáma alapján számítanák.

További újdonság lesz a módosítás hatályba lépése esetén, hogy a súlyos törvényszegés a jogosultság megújításának kizáró körülménye lenne.

Aláírás előtt a szöveget előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta december végén az államfő.

Sarkady Ildikó médiajogász, korábbi audiovizuális kormánybiztos szerdán arról beszélt: az ORTT akkor jár el korrektül és a médiatörvény szellemében, ha kiírja a pályázatot a két országos kereskedelmi rádió frekvenciájára, de csak az új médiaszolgáltatási törvény elfogadásáig és az új rendszer felállásáig, nem pedig több évre.

Mint mondta, vagy az idei esztendő végéig, vagy a rádiózásról és televíziózásról szóló 1996. évi I. törvény helyébe lépő jogszabály elfogadása utáni fél évre kellene odaítélni a hullámsávokat. Ha évekre nyerhetne valamely társaság koncessziót, azt “abban a pillanatban megtámadná a versenyhatóság előtt” a többi érdekelt – tette hozzá.