Immáron tizennégy uniós tagállamban vállalhatnak munkát a románok és a bolgárok, miután a Bizottság csütörtöki közlése szerint Görögország, Spanyolország, Magyarország és Portugália is az átmeneti korlátozások feloldása mellett döntött.

Négy uniós tagállam – Magyarország mellett Görögország, Spanyolország és Portugália – döntött úgy, hogy a bolgár és a román munkavállalókkal szemben bevezetett átmeneti intézkedések első szakaszának lejárta után (ez egészen pontosan 2008. december 31-én volt) megnyitja munkaerőpiacát a 2007-ben csatlakozott két ország polgárai előtt.

Ezzel 14-re emelkedett azoknak a tagországoknak a száma, akik korlátozás nélkül lehetővé teszik a román és a bolgár munkavállalást, 11 tagállam azonban továbbra is fenntartja az átmeneti intézkedéseket. Ez utóbbiak 2009. január elsejéig – az EU-szabályoknak megfelelően – értesítették is ezen szándékukról a Bizottságot.

Dánia, mely jelenleg szintén korlátozza az érintett két ország polgárainak munkavállalását, már korábban közölte, hogy május elsejével szabad utat enged a román és a bolgár munkavállalóknak, és nem korlátozza a továbbiakban a korábban csatlakozott nyolc uniós tagállam polgárainak esetleges munkavállalását sem.

Azok a tagállamok egyébként, melyek az átmeneti intézkedések további fenntartása mellett döntöttek, a mostani, 2011. december 31-ig tartó második fázis idején bármikor határozhatnak a korlátozások feloldásáról. A tagországok ezt követően csak akkor tarthatják fent ezeket az intézkedéseket, ha az így lehetővé tett szabad munkavállalás súlyos fenyegetést jelentene a saját munkaerőpiacukra nézve. A románokkal és a bolgárokkal szembeni összes korlátozó intézkedést legkésőbb 2013. december 31-ig fel kell oldani.