Elfogták azt a lopott szlovén útlevéllel évek óta Trampus Andrej néven élő B. Zsoltot, aki ellen gazdasági jellegű bűncselekmények miatt kilenc elfogatóparancs volt érvényben, és akit újabb bűncselekményekkel, köztük egy 1,1 milliárd forintos sikkasztással gyanúsít a rendőrség – tájékoztatta az MTI-t a Nemzeti Nyomozó Iroda Gazdaságvédelmi Főosztályának munkatársa, az ügy előadója.

Boda Zsolt rendőr őrnagy elmondása szerint a gyanúsított 2005 óta él a lopott szlovén útlevéllel Trampus Andrejként. Elfogásakor is Trampus Andrejnek mondta magát, eredetileg ezen a néven helyezték előzetes letartóztatásba is, és csak az ujjlenyomata alapján sikerült megállapítani, hogy ő valójában a többszörösen körözött pécsi B. Zsolt.

A mostani üggyel kapcsolatban az előadó felidézte: a rendőrség 2006 decemberében indított nyomozást, miután kiderült, hogy egy Trampus Andrej névre kiállított lopott szlovén útlevéllel nyitottak számlát egy budapesti bankfiókban. A nyomozás során kiderült, hogy az ismeretlen férfi az útlevél felhasználásával tulajdont szerzett egy gazdasági társaságban is.

A céget a 32 éves férfi az álnevén és 26 éves budapesti élettársa nevén vásárolta meg. A kft. részben ingatlanügyletekkel, szolgáltatásokkal, terepfelméréssel foglalkozott, az így befolyt pénzt azonban a rendőrök szerint nem a cégre fordították, hanem vagy a férfi, vagy az élettársa felvette a bankban.

Később a Trampus Andrejként élő B. Zsolt megismerkedett egy budapesti férfivel, akit rávett, hogy nagy értékű ingatlanát fektesse a cégbe, mert így nagy összegű hitelhez juthatnak. Az ingatlantulajdonos belement az alkuba, így résztulajdonossá vált a kft.-ben. A társaság meg is kapta a 2 millió eurós (550 millió forintos) hitelt, de annak kevesebb mint felét fordították a terv szerinti üzletre, kristálycukor importjára és értékesítésére. A hitelt nem fizették vissza a banknak. A férfit akkor fogták el, amikor megjelent a kölcsönt nyújtó bankfiókban.

A nyomozók szerint B. Zsolt összesen 1,1 milliárd forintot sikkasztott el a cégtől, és ebben társtettesként élettársa is segített neki. Emellett 78 rendbeli magánokirat-hamisítás vétsége, illetve közokirat-hamisítás bűntette, továbbá egy rendbeli hitelezési csalás bűntette miatt tettek vádemelési javaslatot az ügyben B. Zsolt ellen.

Az okirathamisításokkal kapcsolatban az őrnagy példaként említette, hogy Trampus Andrej néven a férfi házat bérelt, sőt hajóvezetői vizsgát is tett.

Élettársa a nyomozóknak azt vallotta: nem tudott arról, hogy Trampus Andrejnek nem ez az igazi neve. A férfi pedig, miután ujjlenyomata alapján azonosították, elismerte, hogy az okmányt Budapesten vásárolta. A rendőrség szerint azért vette meg az útlevelet, és kezdett új életet álnéven, mert a korábbi bűncselekményei miatt több éves szabadságvesztés fenyegette.

Az ügy előadója beszámolt arról is, hogy B. Zsolt eredeti nevén szerepel egy nagy közösségi portálon is, ahol az szerepel róla, hogy ha dolgozik, “számlázik”, ha nem, akkor meg a rendőrök elől bujkál. Fotója azonos a hatóságok által korábban nyilvánosságra hozott, újságban is megjelent körözési képével. A férfi azt mondta, hogy ezeket az adatokat nem ő rakta fel az internetre, hanem valamelyik rosszakarója – mondta a rendőr őrnagy.

B. Zsoltot jelenleg egy büntetés-végrehajtási intézetben tartják fogva, ahol a rá korábban kiszabott több éves börtönbüntetését tölti.