Áprilisban jóváhagyhatja az “adatroamingról” szóló javaslatot az Európai Parlament – jelentette be a téma osztrák jelentéstevője csütörtökön. A cseh elnökség ígérete szerint az új szabályok még az első félévben életbe léphetnek.

Az Európai Parlament várhatóan első olvasatban elfogadja az Európai Bizottság által 2008 októberében előterjesztett második roaming rendeletet, amely így az eredeti tervek szerint időben életbe léphet – közölte a témában tartott csütörtöki parlamenti meghallgatás után a téma jelentéstevője, az osztrák néppárti Paul Rübig. A jelentéstevő szerint nagy az egyetértés a Tanács és az EP között a mobil adatforgalom – sms-ek, mms-ek, videó és zeneletöltések – roamingja kapcsán. Rübig szerint az első roaming szabályozás nyomán már nincs vita a tagállamok és a képviselők közt a szabályozás hasznosságát illetően.

A Bizottság javaslata szerint a jelenleg átlagosan 29 centbe kerülő roaming sms-ek árát 11 centben maximalizálnák, egy megabájtnyi külföldön a mobilunkra letöltött adat költsége pedig egy euró lehetne legfeljebb. Miközben azonban a Bizottság 3 éves periódusra szeretné életbe léptetni az adatroaming maximalizálását, Rübig szerint erre elegendő lenne 18 hónap, melynek nyomán a szabad verseny elintézné a szabályok helyett a többit.

Az osztrák honatya sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy jelenleg a legtöbb távközléssel kapcsolatos panasz kiváltói az aránytalanul magas adatroaming árak: „jelenleg az Unió tagországaiban 25 cent és 14 euró közt mozog egy megabájt külföldön letöltött adat ára”. Rübig szerint a legjobb és leghatékonyabb megoldás a harmadik távközlési csomag értelmében létrejövő Európai Távközlési Hatóság. A jelentéstevő azonban azt is fontosnak tartja kiemelni, hogy a roamingszabályozások csak kötött időtávra érvényesek, s mihelyt az érdemi piaci verseny nyomán valóban lemennek a fogyasztói árak, a szabályozás hatályát veszti. „A távközlés egy élen járó technológiai szektor, melynek profitot kell termelnie, miközben számtalan új folyamat indul be a területen, melyekre megfelelően kell tudnia reagálni, különben állásokat és vállalatokat veszélyeztetünk” – mondta Rübig.