Szmogriadó lépett életbe vasárnap Budapesten, az intézkedés visszavonásig érvényes. Gyurcsány Ferenc miniszterelnök azt kéri a minisztériumoktól és az állami hivataloktól, hogy szigorúan tartsák be a szmogriadó előírásait.

A főpolgármester vasárnap 11 órától rendelte el a gépjárműforgalom korlátozását Budapest egész területére. A naptár szerinti páratlan napokon csak a páratlan rendszámú járművek, míg a naptár szerinti páros napokon csak a páros és a 0-ára végződő rendszámú járművek közlekedhetnek (a rendszámtábla utolsó számjegye számít) a főváros közigazgatási határán belül. Ez alól kivétel az M0-ás fővárosi szakasza.

Vasárnap tehát a páratlan rendszámú, hétfőn a páros rendszámú autók közlekedhetnek Budapesten. Ennek betartását a BRFK ellenőrzi. A rendőrség vasárnap és hétfőn csak ellenőrzi a szmogriadó-rendeletben foglaltak betartását – mondta Tafferner Éva, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek, nem sokkal a szmogriadó elrendelése után.

A szmogriadó miatt elrendelt forgalomkorlátozások alól számos jármű mentesül, egyebek között a tömegközlekedési és a megkülönböztető jelzést használó járművek, továbbá azok, amelyek teljesítik a legszigorúbb környezetvédelmi követelményeket. A kivételek közé tartoznak a DT betűjelű rendszámmal közlekedő diplomata járművek is. Mentesülnek a korlátozás alól a szemétszállító, utak tisztítására szolgáló, víz-, gáz-, villamosenergia-, távhő- és távközlési szolgáltatást ellátó, a karbantartást és ellátást biztosító járművek, a köztisztasági és közegészségügyi feladatot ellátó járművek, továbbá a közszükségleti áruszállítás, polgári védelem, honvédség, rendőrség, katasztrófa elhárítás, az önkormányzatok és az ÁNTSZ járművei.

Czuk Dorottya, a Főpolgármesteri Hivatal sajtófőnöke arról tájékoztatott, hogy a szmogriadó feloldása akkor lehetséges, ha a szálló por koncentrációja 24 órán keresztül a riasztási határérték alatt marad.

A Budapesten elrendelt szmogriadó miatt az autóközlekedésben bevezetett korlátozások betartására a rendőrség csak figyelmeztet, de nem büntet – hangsúlyozta Demszky Gábor főpolgármester a Fővárosi Védelmi Bizottság vasárnap délutáni ülését követő sajtótájékoztatón.

Elmondta azt is: a taxitársaságok autói, függetlenül attól, hogy a gépkocsinak páros vagy páratlan a rendszáma, közlekedhetnek; a BKV hétfő reggeltől sűríti járatait, például a HÉV vonalakon duplájára növelik a kapacitást.

Demszky Gábor felkérte az érintett minisztériumokat, hogy a meglévő joghézag megszüntetésére – egy rendelet be nem tartását nem követi szankció – nyolc napon belül tegyenek javaslatot.

A jogi szabályozásról szólva a főpolgármester azt mondta: mivel egy teljesen új (2008 novemberi) fővárosi rendeletről van szó, az első szmogriadó és a hozzá kapcsolódó gépkocsiforgalom-korlátozás egyfajta főpróbának is tekinthető.

“A főváros vezetése tisztában van azzal a helyzettel, hogy ezt a rendeletet szankcionálni is kell” – fogalmazott, hozzátéve, jelenleg a BRFK-nak nincs lehetősége arra, hogy a KRESZ alapján szankcionálja azokat, akik nem tartják be a szmogriadó-rendeletet.

“A rendőr figyelmeztethet, de nem bírságolhat, nem büntethet” – szögezte le a főpolgármester. Demszky Gábor kitért arra, hogy a fővárosnak nincs jogi lehetősége arra, hogy módosítsa a KRESZ-t, nincs arra lehetősége, hogy szankciót állapítson meg. Ehhez magasabb szintű jogszabály kell – magyarázta, hozzátéve, hogy a főváros a kormány segítségét kéri a joghézagok megszüntetéséhez.

A Fővárosi Védelmi Bizottság egyértelművé tett azt is, hogy a taxitársaságok gépkocsijai minden korlátozás nélkül közlekedhetnek, hiszen a taxikat “közforgalmi tömegközlekedést kiegészítő járműnek” kell tekinteni. Ennek kapcsán a főpolgármester elmondta: a rendeletet úgy fogják módosítani, hogy a kivételek közé a taxik is bekerüljenek.

Kérdés kapcsán Demszky Gábor közölte, a parkolási szabályokon nem változtatnak, tehát az elkövetkező napokon azokat a kocsikat, amelyek nem közlekedhetnének, de tilosban vagy parkolójegy jegy nélkül parkolnak, megbüntetik.

Demszky Gábor a lakosság tájékoztatására vonatkozó kérdés kapcsán azt mondta, bővíteni kell a tájékoztatást Budapesten belül és kívül is, ami például jelentheti azt is, hogy a fővárosba bevezető útszakaszokon – 50 kilométeres körzetben – az út feletti kijelző táblákon hívják fel a figyelmet a szmogriadóra és az autókra vonatkozó korlátozásokra. Továbbá a jövőben a következő nap nulla órától fogják elrendelni a korlátozásokat.

Azokra a sajtóhírekre, miszerint a 4-es főút fővárosba bevezető szakaszán a rendőrök nem engedik be a páros rendszámú autókat, Kalmár Tamás rendőr őrnagy úgy reagált: ezen a szakaszon egy ellenőrző pontot állítottak fel, és minden páros rendszámú autóst figyelmeztettek arra, hogy vasárnap (lévén 11-e) csak a páratlan rendszámú autók közlekedhetnek, de minden gépkocsit beengedtek Budapest területére.