Amerikai mintára harcolna a jövőben a korrupció ellen a magyar kormány: törvény védené azokat az állampolgárokat, akik jelentenék a korrupciógyanús ügyeket a hatóságoknak – mondta Avarkeszi Dezső, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára kedden Budapesten az MTI-nek. Az amerikai nagykövet szerint Magyarországon is működhet az Egyesült Államokban alkalmazott modell.

A korrupcióellenes koncepció társadalmi vitája néhány héten belül elkezdődhet, az erről szóló törvényjavaslat pedig akár már tavasszal, de legkésőbb ősszel az Országgyűlés elé kerülhet – mondta Avarkeszi Dezsőegy kétnapos budapesti korrupcióellenes konferencián.

“Az amerikai rendszernek a lényege, hogy ha egy munkavállaló olyan valós bejelentést tesz, amely korrupciós jelenségre hívja fel a figyelmet, akkor egyrészt a védelmét biztosítják, másrészt a megtérülő pénzből jutalmazzák is” – mutatott rá az államtitkár.

April H. Foley amerikai nagykövet szerint az amerikai modell Magyarországon is eredményes lehet. Az állampolgári bejelentésekre épülő rendszerrel milliárdokat spórolhat a magyar állam – tette hozzá.

Magyarországon – csakúgy mint a világ többi országában – jelen van a korrupció, a kormány azonban elkötelezte magát ennek visszaszorítása mellett. A kabinet eddigi intézkedései közül azonban nem mindegyik volt eredményes. Az eredménytelen próbálkozások között lehet említeni a párt- és kampányfinanszírozás kérdését – mondta a nagykövet.

Avarkeszi Dezső szerint is az egyik legfontosabb kérdés a párt- és kampányfinanszírozás. A kormány 2006-ban már benyújtott egy törvényjavaslatot, az Országgyűlés azonban azt nem fogadta el. A kabinet most újabb ötpárti tárgyalásokat kezdeményez ebben az ügyben – fűzte hozzá.

Az átláthatóságot segíti, hogy tavaly év végén a parlament elfogadta a közbeszerzési törvény módosítását. Emellett a kormány folyamatosan dolgozik az adminisztratív terhek csökkentésén – mutatott rá.

A rendszerváltás óta valamennyi kormány megpróbálta valamilyen formában visszaszorítani a korrupciót. Ezek a lépések azonban nem hoztak áttörést – tette hozzá a politikus.

A Transparency International legutóbbi jelentése szerint Magyarország a korrupciós érzékelési index (CPI) nemzetközi rangsorában 5,1 ponttal a 47. helyre csúszott vissza az előző évi 39. helyről, és a régióban Szlovénia, Észtország után az idén Csehország is megelőzte.