Kalóznőt fogtak a napokban a Palace Mammut moziban, adta hírül az Audiovizuális Művek Szerzői Jogait Védő Közcélú Alapítvány (ASVA). Az illető videokamerával kezdte rögzíteni a Mamma Mia című nagysikerű filmet az egyik esti vetítésen, mikor is a mozi személyzete fülön csípte, s a teremből kivezette a jogsértőt. Az esetről jegyzőkönyv készült, melyben a hölgy elismerte tettét. A mozi személyzete a rendőrséget is értesítette a történtekről, és az elrendelte a nyomozást.

A mozis vetítések során rögzített kalózfelvételek hatalmas kárt okoznak a legális piac számára, miután a jogsértő módon terjesztett filmek hozzávetőlegesen 90 %-a kamerázás eredményeként kerül illegális forgalomba. Magyarországon ez a szám természetesen eltérő a külföldi – elsősorban amerikai – és a hazai gyártású filmek esetében. Míg a kalóz-kereskedelembe jutott magyar filmek 100%-át mozikban rögzítik kézi kamerával, az amerikai filmek kamerás verziói többnyire az interneten érkeznek hazánkba, és a mozikban már csak a magyar hangot veszik fel, s teszik a kép alá, sokszor nem is tökéletes szinkronban.

A hazai filmipar kára egy korábbi felmérés szerint évi 20 milliárd forint, ami nemzetgazdasági szinten – hozzáadva az ezen összeg után eső adókat, járulékokat s nagykereskedelmi illetve kiskereskedelmi árréseket – összesen hozzávetőlegesen 40 milliárd forint.

A szerzői és kapcsolódó jogok megsértését a Btk. alapesetben kettő, minősített esetben akár nyolc év szabadságvesztéssel bünteti.