A Csillagszóró II. fogyasztóvédelmi akcióban az APEH revizorai 2008. november 20-a és 2009. január 4-e között 5100 vizsgálatot végeztek; az ellenőrzések döntő többsége be is fejeződött. A vizsgálatok 20,5 százaléka végződött valamilyen megállapítással. Ez valamivel kedvezőbb az elmúlt év adatához (24,5%) képest.

A nyugtaadási kötelezettség teljesítését 3743 esetben vizsgálták a revizorok. Ebből 501 alkalommal a vállalkozás nem rögzítette a bevétel és további 311 esetben a kibocsátott bizonylat nem volt megfelelő. Nagyobb figyelmet fordítottak az idén az étel-, ital-, áru- és parkoló automatákat üzemeltető vállalkozásokra. Ezek üzemeltetőinek nincs nyugtaadási kötelezettségük, ám a bevételek valós adatokat tartalmazó elszámolása aggályos és utólag ellenőrizhetetlen.

A foglalkoztatottak bejelentési kötelezettségét 534 helyen ellenőrizték. 154 vállalkozásnál 221 embert alkalmaztak szabálytalanul.

Vizsgálták az áruk eredetét is. A befejezett 69O ellenőrzésből 42 zárult elmarasztalással.

A Csillagszóró II fogyasztóvédelmi programban az APEH 219 millió forint bírságot szabott ki. Ezen túlmenően 159 üzlet bezárását, további 29 esetben a tevékenység felfüggesztését is elrendelte. A szankcionálás során az APEH éles különbséget tesz a szándékos adóelkerülő magatartás és az adminisztratív tévedésből származó hiányosságok között. Az előbbi esetében emelt, az utóbbinál csökkentett bírságot szabnak ki.

Az APEH revizorai a Csillagszóró II. akcióban is találkoztak érdekes esetekkel, az adózási szabályok megszegésekor. Egy jászberényi távol-keleti étteremben négy ellenőr ebédelt. A tulajdonos nem adott számlát és „zsebből” adott vissza. Ekkor a revizorok felfedték magukat és kérték a kassza zárását. Az étterem vezetője azonban ezt megakadályozta és megpróbálta az ellenőröket kilökdösni az üzletből, akik rendőri segítséget kértek. Az eladó erre elszaladt és bement egy kínai ruházati üzletbe, majd elhajtott az autójával. A rendszám alapján azonban azonosítani tudták és megindult ellene az eljárás hivatalos személy elleni erőszak miatt.

Fájhat a foga annak a fogorvosnak is, akinél lakossági bejelentésre vett igénybe próbaszolgáltatást egy revizor. A doktor 15 ezer forintért, ám számla, és nyugta nélkül távolította el a fogkövet, mindössze a belső nyilvántartásban jelezte a munka elvégzését.