Ajánlószelvények hamisítása, a külföldi szavazás meghiúsulása, választási csalás és egyéb botrányok előzték meg a vasárnap megtartott ferencvárosi időközi választást. A felmerülő kérdések számos jogi hiányosságra mutatnak rá, ezek egy része pedig Simon Attila alkotmányjogász szerint valóban indokolttá tenné a törvényi változtatásokat.

Fölényes Fidesz-győzelemmel zárult a ferencvárosi időközi választás első fordulója, amely azonban a gyér részvétel miatt érvénytelen lett. A választás előtti hetek botrányoktól voltak hangosak, és több választójogi problémát is felvetettek. Az első és legfontosabb vita az ajánlószelvények körül bontakozott ki. Kiderült, hogy több párt nem eredeti, hanem fénymásolt kopogtatószelvényeket adott le a választási bizottságnak. A testület ezek után három párt jelöltjét is kizárta a részvételből, de a döntést egyesek nem tartották elfogadhatónak, arra hivatkozva, hogy a választási eljárásról szóló törvény nem mondja ki, hogy csak eredeti ajánlószelvényeket lehet leadni. Simon Attila alkotmányjogász azonban felhívta rá a figyelmet: a jogszabály ötvenedik paragrafusa kimondja, hogy érvénytelen az az ajánlás, amelyet nem a hivatalos ajánlószelvényen adtak le, így a rendelkezés egyértelműnek tekinthető. “Megnyugtatóbb megoldás lenne, ha ezeket a szelvényeket a nyomtatáskor valamilyen védjeggyel látnák el, megnehezítve ezzel a másolásukat” – mondta Simon Attila.

Bonyolultabb a helyzet a külföldi szavazással. A szavazás napján külföldön tartózkodó, szavazásra jogosult állampolgárok azért nem tudták leadni szavazatukat, mert a jogorvoslati döntések miatt nem készültek el időre a szavazólapok. Ennek kapcsán az alkotmányjogász elmondta: legkésőbb a választás előtt 23 nappal kell hitelesítésre benyújtani az ajánlószelvényeket, de arra nincs konkrét szabály, hogy a választási bizottságnak mikor kell összeülnie, hogy a hitelesítésükről döntsön. Ráadásul, ha minden, a választási jogorvoslati eljárásban részt vevő szereplő maximálisan kihasználja a számára biztosított határidőket, akkor nemcsak a külképviseleti, hanem szavazólapok hiányában akár az itthoni szavazás is veszélybe kerülhet – hívta fel a figyelmet a szakember.

John Emese SZDSZ-es jelöltnél is felmerült a választási csalás vádja, egy televíziós felvétel szerint a liberális jelölt kampányfőnöke törvénytelen módon kezelte a beérkezett ajánlószelvényeket. A választási bizottság elnöke azonban közölte: miután már nyilvántartásba vették a jelöltet, nem vizsgálhatják kopogtatócéduláit, sőt választási csalás gyanúja miatt ki sem lehet zárni választásból. Simon Attila igazat adott a bizottsági elnöknek, mivel a testület hivatalból nem tud eljárni ilyen esetekben, a nyilvántartásba vétel ellen pedig senki nem nyújtott be kifogást, így a határozat jogerőre emelkedett.

Egy panaszos felvetette, hogy bármi történjék is a kampányidőszakban, ha Sólyom László köztársasági elnök kitűzi a választás időpontját azon már nem lehet változtatni. Az alkotmányjogász nem tartja indokoltnak ennek a szabálynak a módosítását, hiszen a botrányok ellenére biztosítható volt a választás demokratikus lebonyolítása.