A kormány döntése értelmében megszűnik a jelenlegi 1200 szakhatósági közreműködés több mint egynegyede 2009. március 1-jei hatállyal – közölte Budai Bernadett kormányszóvivő keddi sajtótájékoztatóján.

A kormányszóvivő hozzátette: a kabinet konkrétan meghatározta a szakhatósági közreműködés feltételeit és kereteit, így a jövőben csak azok a hatóságok vesznek részt egy eljárásban, amelyek részvétele valóban indokolt.

Kiemelte: az évente több tízezerre tehető működési engedélyezési eljárásokban eddig átlagosan mintegy 10 hatóság működött közre, a jövőben azonban elegendő lesz átlagosan hat hatóság hozzájárulása is, mert március elsejétől nem kell bevonni az eljárásba többek között a Nemzeti Közlekedési Hatóságot, a rendőrséget és a polgári védelem szerveit sem.

A szóvivő emlékeztetett: a kormány tavaly decemberben döntött a szakhatósági közreműködések felülvizsgálatából adódó jogszabály-módosításokról azért, hogy ezzel is tehermentesítse a vállalkozásokat, hatékonyabbá és gyorsabbá tegye a hatóságok közötti együttműködést.

Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) munkatársai ennek eredményeként mintegy 1200 olyan engedélyezési eljárást vizsgáltak felül, amelyekben az elsődlegesen eljáró hatóság más hatóságokat is bevon az eljárásba – mondta Budai Bernadett.