Nagykanizsai rendőrök pótmagánváddal indítottak bírósági eljárást feletteseik ellen, mert azok nem bírálták el szolgálati panaszaikat – tájékoztatta hétfőn az MTI-t az érintetteket képviselő Tettrekész rendőrségi szakszervezet főtitkára.

Szima Judit az előzményekről elmondta: a szakszervezetet 13 rendőr hatalmazta fel arra, hogy elmaradt járandóságaik, pótlékaik ki nem fizetése miatt nyújtson be panaszt. A nagykanizsai kapitány és a Zala megyei főkapitány azonban “akadályozták a panaszjogokban a kollégákat” azzal, hogy nem foglalkoztak az elbírálásukkal, holott erre az országos rendőrfőkapitány is utasította a zalai vezetőket.

A szakszervezet a halogatás miatt feljelentést tett a Kaposvári Katonai Ügyészségen, de első fokon, majd a katonai főügyészségen is azzal szüntették meg az eljárást, hogy a vezetők nem követtek el bűncselekményt. A szakszervezet ezután elöljárói hatalommal való visszaélés elkövetésének gyanúja miatt pótmagánváddal a Kaposvári Katonai Bíróságon tett feljelentést a két rendőri vezető ellen. Az ügyben februárra tűzték ki az első tárgyalást.

Szima Judit hozzátette: időközben a Zala Megyei Munkaügyi Bíróságon is per folyik az elmaradt pótlékok kifizetése ügyében. Ebben az eljárásban a Zala megyei főkapitány részben már ki is fizettette az egyenként több százezer forintos követeléseket.

Tiborcz János, Zala megye rendőrfőkapitánya az eset kapcsánelmondta: jogértelmezési vita alakult ki a nagykanizsai rendőrök beadványainak ügyében, a kifizetések tárgyában pedig részegyezség már született. Felidézte, hogy a katonai ügyészség nyomozása során jómaga tanúként szerepelt, nem gyanúsítottként, és mindkét esetben azzal zárult a nyomozás, hogy nem történt bűncselekmény.

Megítélése szerint bíróság elé mégis azért kerülhet az ügy, mert a pótmagánvád benyújtása esetén a bíróság csak azt mérlegelheti, hogy a formai, alaki körülményeknek megfelel-e a beadvány.