Szerda délig sem indult újra az Európába irányuló orosz gázszállítás. José Manuel Barroso bizottsági elnök arra bátorítja az európai gázipari cégeket, hogy bíróságon keressenek jogorvoslatot a gázszállítási szerződések megszegése miatt.

Az Európai Unió ismételt figyelmeztetései ellenére szerdán sem állt helyre a folyamatos az orosz gázszállítás Európa irányába, minden valószínűség szerint azért, mert Moszkva és Kijev között nincs egyetértés arról, hogy mekkora mennyiségű földgázt hova kell irányítania a Gazpromnak Ukrajna területén. „Nem folyik a gáz” – erősítette meg szerda dél körül Ferran Tarradellas energiügyekért felelős bizottsági szóvivő, aki arra emlékeztette Moszkvát és Kijevet, hogy még egy utolsó esélyük van, mielőtt véglegesen és visszafordíthatatlanul elveszítik hitelességüket.

Ha lehet még ennél is keményebben fogalmazott José Manuel Barroso, aki elfogadhatatlannak és hihetetlennek nevezte a jelenlegi helyzetet. „Az objektív tény az, hogy (az oroszok és az ukránok) képtelenek teljesíteni vállalt kötelezettségeiket” – szögezte le a Bizottság elnöke, aki arra bátorította az európai gázipari vállalatokat, hogy amennyiben a helyzet nem változik azonnal, bírósághoz forduljanak jogorvoslatért a szerződésszegés miatt. Eddig kizárólag a részben ukrán tulajdonban lévő magyar EMFÉSZ indított pert a bíróságon. Barroso egyúttal azt is szorgalmazta, hogy a jelenlegi helyzetben a tagállamok alternatív szállítási és tranzit útvonalak megnyitásáról kezdjenek tárgyalásokat. Arra is emlékeztetett, hogy az Európai Bizottság a gazdaságélénkítési terv keretében 5 milliárd euró el nem költött uniós pénznek az EU-n belüli infrastruktúrák fejlesztésére történő fordítását javasolta.

Andris Piebalgs energiaügyi biztos és Martín Ríman cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán közösen levelet írtak az orosz és az ukrán energiaügyi minisztereknek a gázszállítás azonnali felújítását követelve. „Ha nem áll helyre azonnal teljes mennyiségben a gázszállítás, visszavonhatatlanul sérülni fog Ukrajna és Oroszország hitelessége, mint megbízható partner” – áll a levélben.

A folyamatos gázszállítás helyreállítását most a Bizottság szerint az orosz és az ukrán fél között a szállítás technikai feltételeiről folyó vita késlelteti. A Gazprom még kedden az elvárható napi 300 millió köbméter földgáznál jóval kevesebbet táplált be a rendszerbe és azt is kizárólag az orosz-ukrán határon lévő szudzsai belépőponthoz szállította, amit a Naftogaz csak úgy továbbíthatott volna Európa felé, ha egyidejűleg négy kelet-ukrajnai megyét lekapcsol a gázellátásról. A felek ezt követően kedden egymást vádolták a szállítás akadályozásáért.

A Gazprom szerdán előre jelezte, hogy aznap 98,9 millió köbméter földgázt szállít a szudzsai határkeresztező ponthoz, amely mennyiségből 76 millió köbméter a román határon lévő Orlovkánál, 22 millió köbméter pedig Ungvárnál hagyja el Ukrajnát. A Naftogaz azonban azt kérte az oroszoktól, hogy inkább a keletebbre fekvő Valujikibe és Piszarenkóba küldjék a gázt, mert annak továbbítását tudják biztosítani. Ferran Tarradellas szerint mindkét fél technikai okokra hivatkozik, amit nekik kell megoldaniuk. Az EU vezette nemzetközi megfigyelő csoport tagjai közben még kedd délután korlátlan hozzáférési lehetőséget kaptak a moszkvai és a kijevi diszpécserközponthoz, így a misszió tagjai elvileg akadálymentesen végezhetik munkájukat.