Az Európai Bizottság kedden mélyreható vizsgálatot indított annak megállapítására, hogy a magyar kormány által a bányajáradék emelése alól a MOL-nak adott mentesség nem ütközik-e az állami támogatásokra vonatkozó közösségi szabályokba.

Az Európai Bizottság kedden közölte: mélyreható vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a MOL-nak a magyar kormány által a bányajáradék felemelése adott mentesség nem ellentétes-e az EK-Szerződésben foglalt állami támogatási szabályokkal. A kormány és a Magyar Olaj- és Gázipari Nyrt. közötti megállapodás értelmében utóbbi mentesül a szénhidrogének kitermeléséből származó bevételek után fizetendő bányajáradékok közelmúltban történt emelése alól.

„A Bizottság attól tart, hogy a MOL esetleg kedvezményezett helyzetben van versenytársaihoz képest. Meg kell bizonyosodnunk afelől, hogy a magyar adófizetők pénzén egyetlen vállalatot sem juttatnak tisztességtelen előnyhöz” – közölte Neelie Kroes, versenypolitikáért felelős uniós biztos.

Brüsszel egy 2007. novemberében érkezett panaszra kezdett vizsgálódni az ügyben. A vizsgálat tárgya az a 2005-ben kötött megállapodás, amelynek értelmében a MOL által kitermelt szénhidrogének után fizetendő bányajáradékok a magyar nagyvállalat legtöbb szénhidrogénmezője tekintetében 2020-ig változatlan összegűek maradnak, miközben a magyar bányászati törvény 2008 elején hatályba lépett módosítása a bányajáradékok jelentős emeléséről rendelkezik. „A Bizottság aggodalmának ad hangot, hogy a határidő meghosszabbítására kötött szerződésnek és a bányászati törvény ezt követő módosításának együttes hatása azt eredményezi, hogy a MOL mentesül olyan adók megfizetése alól, amelyeket versenytársainak meg kell fizetniük, és ennélfogva tisztességtelen versenyelőnyhöz jut” – áll a Bizottság közleményében.

Brüsszel előzetes értékelésében arra a következtetésre jutott, hogy az intézkedés esetleg állami támogatást valósít meg, márpedig az ilyen működési támogatásokat az Unió állami támogatásokra vonatkozó szabályai elviekben tiltják. A vizsgálat ugyanakkor nem előlegezi meg a Bizottság végső határozatát.

A határozat bizalmas adatokat nem tartalmazó változata – a bizalmas adatokkal kapcsolatos kérdések rendezése után – a Versenypolitikai Főigazgatóság honlapján, az állami támogatások nyilvántartásában (State Aid Register) lesz elérhető. Az állami támogatásokkal kapcsolatban az interneten és a Hivatalos Lapban közzétett legfrissebb határozatok jegyzéke megtalálható a State Aid Weekly e-News internetes oldalon.