Egyszerűbb, könnyebb és gyorsabb lesz az adózóknak teljesíteni a személyi jövedelemadó bevallási kötelezettségüket, ha élnek az APEH ajánlatával.

Ehhez mindössze annyi kell tenniük, hogy a január 31-ig kipostázott bevallási egységcsomagban lévő nyilatkozattal megbízzák az állami adóhatóságot, hogy a rendelkezésére álló adatok alapján készítse el a személyre szóló szja-bevallás ajánlatot. A megbízásról szóló nyilatkozatot február 16-áig aláírva, kitöltve kell visszaküldeni az APEH-hez. Az állami adóhatóság a személyre szóló bevallási ajánlatot 2009. április 30-áig juttatja el az adózókhoz, akiknek ezután már csak annyi a feladatuk, hogy az adatok egyezőségét átnézve aláírják, és visszaküldjék azt az adóhatóságnak. A visszaküldési határidő 2009. május 20.

Az egyszerűsített bevallás az önadózás újonnan bevezetett formája. Elsődleges célja, hogy az adózóknak minél kevesebb időt kelljen eltölteniük az adóbevallásuk elkészítésével. Az adózóknak, ha élni kívánnak ezzel a lehetőséggel egy rövid, egyszerű kérdésekből álló nyilatkozatot kell kitöltenie és az adóhatóság részére 2009. február 16-áig megküldenie.

Az egyszerűsített bevalláshoz szükséges nyilatkozatot a bevallási egységcsomagban, illetve azzal egyidejűleg 2009. január 31-éig küldi meg az adóhatóság az adózók számára. A nyilatkozat egyébként az APEH honlapjáról letölthető és valamennyi Ügyfélszolgálati Irodában ingyenesen beszerezhető.

A határidőben – 2009. február 16-áig – elküldött nyilatkozatok és az adóhatóság a rendelkezésére álló adatok alapján elkészített bevallási ajánlatot legkésőbb 2009. április 30-áig megkapják az adózók.

Ha az adóhatóság által elkészített bevallási ajánlatban lévő adatok megegyeznek az adózó birtokában lévő igazolásokkal, akkor csak annyi teendője lesz, hogy aláírva visszaküldje az adóhatóságnak, és ezzel érvényes bevallása lesz.

Az adózó a bevallási ajánlatban közölt adatokat javíthatja, ha az adatokban eltérést észlel, vagy kiegészítheti, ha például ingatlanértékesítésből is volt jövedelme.

Az adózó által javított vagy kiegészített és aláírt ajánlat visszaküldésével ugyancsak teljesíti a magánszemély az adóbevallási kötelezettségét.

A bevallási ajánlat visszaküldésének határideje: 2009. május 20-a.

A nyilatkozatot tartalmazó válaszborítékon az „NY” betűt a feladó adatai alatt fel kell tüntetni.