Előzetesen tájékoztatnia kell a közüzemi szolgáltatónak az önkormányzat jegyzőjét, ha úgy dönt, hogy megszünteti egy fogyasztó ellátását. A jegyzőnek, amennyiben az érintett jogosult a védett fogyasztói státuszra, segítséget kell nyújtania ennek megszerzésében, illetve más módon is támogatnia kell a rászorulót. Erről a szociális miniszter beszélt a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón, Budapesten.

A kormány szerdai ülésén több intézkedésről döntött a kihűléses halálesetek megelőzése érdekében – jelentette be Szűcs Erika. Közölte: a jegyzők számára kötelezővé válik, hogy a szociális ellátásban részesülő, védendő fogyasztói státuszra jogosultaknak tájékoztatást adjanak a kategóriába kerülés lehetőségéről.

A védendő fogyasztó kategóriájába elsősorban a szociálisan rászorulók és a fogyatékkal élők tartoznak. Számukra a következő kedvezmények járnak: részletfizetés, fizetési haladék, illetve kártyás mérő, amelyet meghatározott összeggel előre “fel lehet tölteni”.

Ha a szolgáltató kikapcsolást kezdeményez, akkor arról előzetesen értesítenie kell a jegyzőt, aki kétféle intézkedést tehet: segítséget nyújt a védendő státusz eléréséhez, illetve intézkedik az önkormányzati hatáskörben rendelkezésre álló eszközök igénybe vételéről – mondta Szűcs Erika.

A miniszter példaként említette a lakhatási támogatás természetben történő nyújtását. A tárca felmérése szerint az önkormányzatok jelenleg csupán egyharmad részben adják természetben a támogatást. Megoldási lehetőségként említette a kártyás mérőeszközök felszerelését, így a villamos energiát és gázt használó fogyasztók ellátása is fenntartható.

A miniszter a hajléktalan-ellátásról azt mondta, hogy a szükséges kapacitások és források biztosítottak. Hozzátette: tíz évre visszamenőleg évente 200-400 a kihűléses halálesetek száma, ehhez képest a mostani számok “megrázóak”, de kiugró növekedés nincs.