Az egyszerű eljárásokkal együtt tavaly összesen 1600 milliárd forint értékben folytattak le közbeszerzési eljárásokat Magyarországon. A mikro-, kis- és közepes vállalkozások értékben számolva a megrendelések 40 százalékát mondhatták magukénak 2008-ban.

A múlt évben 3911 közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon, ezek értéke 1417,9 milliárd forint volt, az előbbi adat 13,5 százalékkal magasabb, a második 6,8 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál – mondta szerdán Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke. Az adatok nem tartalmazzák az egyszerű eljárásokat, mivel azokat mindig a következő évben jelentik az ajánlatkérők, így a közbeszerzések 2008. évi teljes becsült értéke 1600 milliárd forintra tehető. Berényi szerint a közbeszerzések értéke várhatóan megegyezik majd a tavalyival, mivel az uniós forrású közbeszerzések szaporodnak, viszont a hazai forrású beszerzések visszaesnek.

A múlt évi eljárások 40 százaléka az uniós értékhatár felett volt, viszont értékben ebbe a körbe tartozott az eljárások 85 százaléka. A közbeszerzési törvény módosítása miatt áprilistól a két magyar értékhatár egységesül, és a korábbi egyszerű eljárások értékhatára vonatkozik rá. Például jelenleg az árubeszerzésnél a vízügyi, postai és energetikai beszerzéseknél 50 millió forint a nemzeti értékhatár, más esetben 30 millió, míg az egyszerű eljárásoknál mindössze 8 millió forint a határ, amely felett kötelező kiírni a közbeszerzést.

Tovább nőtt a nyílt eljárások aránya a kevésbé nyilvános tárgyalásos eljárások rovására. A nyílt eljárások 16 százalékos növekedéssel a teljes darabszám 54 százalékát adták a múlt évben. Értékben vizsgálva a tárgyalásos eljárások részaránya 48,6 százalék.

A múlt évben 34,5 százalékra esett vissza az építési beruházások részesedése a közbeszerzések értékéből, 2007-ben még 51,5 százalékon álltak. Ennek ellenére a legtöbb eljárást a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. folytatta le, szám szerint 169-et. E mögött 134,9 milliárd forint beruházás állt, amivel szintén listavezető lett. A mikro-, kis- és közepes vállalkozások az eljárások 70 százalékában nyertek tavaly is, viszont értékben több megrendeléshez jutottak, övék lett a piac 40 százaléka.

A Közbeszerzési Döntőbizottságnál 636-an kerestek jogorvoslatot 2008-ban, míg egy évvel korábban 751 volt a panasztevők száma. A döntőbizottság 249 esetben állapított meg jogsértést, a kiszabott bírság összege 350 millió forint volt, azonos az utóbbi évek átlagával. A megbírságoltak fele fordult bírósághoz.