Úgy tűnik, a legutoljára kitűzött, 2009 őszi határidőig sem tudják bevezetni az új schengeni információs rendszert (SIS II), ezért a cseh elnökség egy szakértői csoporttal vizsgáltatná egy „B-terv” lehetőségeit.

Ivan Langer cseh belügyminiszter erről csütörtökön (2009. január 15.), az Európai Unió bel- és igazságügyi minisztereinek kétnapos prágai találkozóján beszélt.

A korszerűbb SIS II rendszert technikai okok miatt nem tudják a tervezett időben üzembe helyezni. A jelenleg működő adatbázis az útlevelekről, illetve egyéb személyi iratokról tárolt információkat tartalmazza, azonban a SIS II rendszer már az ujjlenyomatokat és az egyes tagállamokban körözött vagy kitiltott személyek és lopott autók adatait is tartalmazza majd.

2002 óta mintegy 28 millió eurót költöttek a szigorúbb biztonsági követelményekkel rendelkező rendszer kifejlesztésére, valamint a 25 schengeni állam rendőrségi adatainak összegyűjtésére további 40 millió eurót irányoztak elő.

Jacques Barrot bel- és igazságügyekért felelős biztos azonban ez nem hátráltathatja Románia és Bulgária 2011-re tervezett csatlakozását a schengeni övezethez, szerinte a schengeni térség bővítése az új információs rendszer bevezetése nélkül is folytatódhat.

Az Európai Unió soros elnöki tisztségét betöltő Csehország szerint az új schengeni információs rendszerrel kapcsolatos problémák azonnali lépéseket igényelnek, ezért még a cseh elnökség ideje alatt szeretnének egy megoldási javaslattal előállni. A tagállamok miniszterei támogatták a cseh megoldási javaslatot, így a tervek szerint a tagállamok szakértői májusra elkészítik a SIS II bevezetésére vonatkozó „B-tervet”.