Kifogási nyilatkozatot küldött az Európai Bizottság a Microsoftnak amiatt, hogy az amerikai szoftveróriás továbbra is a Windows operációs rendszer elválaszthatatlan részeként forgalmazza az Internet Explorer böngészőt.

A Microsoft és az Európai Bizottság harca a versenyszabályok értelmezése körül immár öt éve tart, s eddig egyértelműen Brüsszel van nyerésben. A Bizottság legutóbb 2008. február 27-én büntette meg a Bill Gates által alapított óriáscéget, 899 millió euróra. (Ezzel a cégre kiszabott pénzbüntetések összesített mértéke elérte az 1,68 milliárd eurót.) A legutóbbi bírságot azért szabta ki Brüsszel, mert a redmondi székhelyű szoftverfejlesztő nem teljesítette a Bizottság 2004. márciusi határozatában foglaltakat. Akkor (497 millió eurós bírság kiszabása mellett) a Bizottság úgy rendelkezett, hogy a Microsoft többé ne tartsa vissza a rivális fejlesztőktől a számukra nélkülözhetetlen információkat arról, hogyan tudnak olyan szoftvereket írni, amelyek éppen olyan „simán” futnak windows-os környezetben, mint a Microsoft saját alkalmazásai.

Most úgy tűnik, ismét egy olyan ügyben „húzta ki a gyufát” az amerikai óriáscég, amely már a 2004-es bizottsági elmarasztalásban is szerepelt, s az ezzel kapcsolatban 2007. szeptemberében meghozott európai bírósági döntés is alátámasztotta. A Bizottság ugyanis 2009. január 17-én bejelentette, hogy január 15-én valóban kifogási nyilatkozatot küldött a Microsoft címére, amelyben már a versenyügyi főigazgatóság előzetes álláspontja is szerepel. Eszerint a Bizottság jelenleg úgy látja, a Microsoft megsérti az EU versenyszabályait, mert továbbra is a Windows operációs rendszer elválaszthatatlan részeként forgalmazza az Internet Explorer böngészőt, s ezzel kimeríti a piaci erőfölénnyel való visszaélés fogalmát (közösségi alapszerződés 82. cikk).

A mostani kifogási nyilatkozat a Bíróság 2007. szeptemberi ítéletén alapul, amely szerint az Explorer forgalmazásának hozzákötése a Windows-éhoz olyan versenyelőnyt teremt a Microsoftnak az internetes böngészők piacán, amit a rivális fejlesztők nem tudnak kompenzálni. Így ugyanis a világon eladott tíz személyi számítógép közül kilencen automatikusan ott van az Explorer. A bizottsági okfejtés szerint ez nemcsak a versenyfeltételeket sérti, de akadályozza az innovációt és végső soron szűkíti a fogyasztók választási lehetőségeit. Arról nem is beszélve, hogy az Explorer elterjedtsége arra ösztönzi a további alkalmazások fejlesztőit, hogy kizárólag erre a programra alapozzanak, amikor böngészők felhasználását emelik be saját programjaikba.

A Microsoftnak most nyolc hét áll rendelkezésére, hogy reagáljon a kifogási nyilatkozatra. Ha kívánja, szóbeli meghallgatást is kérhet. Ha az ezt követően folytatódó vizsgálat során a Bizottság a versenyszabályok megsértésében találja vétkesnek a céget, újabb pénzbírságot róhat ki rá és a verseny helyreállítását célzó intézkedéseket is előírhat számára.