Komoly veszély fenyegeti a 2010-es általános országgyűlési választások alkotmányosságát, jelenleg ugyanis egy minisztertanácsi rendelet alapján a kormány, akár jogellenesen is, kulcsfontosságú változásokat ültethet a gyakorlatba a voksolást illetően – vélekedik a Független Jogász Fórum. A civil szervezet kedden Budapesten, az Alkotmánybíróság épülete előtt tartott sajtótájékoztatót.

Lovas András, a Független Jogász Fórum egyik tagja elmondta: az 1990-es minisztertanácsi rendelet egyebek mellett lehetőséget biztosít arra, hogy a kabinet módosítsa az országos egyéni választókerületek beosztását. Vagyis – folytatta – fennáll annak lehetősége, hogy pártpreferenciák alapján olyan változtatásokat hajtsanak végre, amelyek előnyösen érinthetik a kormánypártot, és hátrányosan más politikai erőket.

Hozzátette: az Alkotmányból és az Alkotmánybíróság jogforrási hierarchiát értelmező határozataiból egyértelműen kiderül, hogy az említett rendeletben rejlő törvényi szintű felhatalmazás alkotmányellenes, ezt a kétharmados választójogi törvény mellékletében kellene szabályozni.

Lovas András emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság egy 2005-ös határozatában már megállapította, hogy nem érvényesül maradéktalanul a választójog egyenlőségének elve a hatályos választókerületi beosztás keretei között. Példaként említette, hogy van, ahol 30 ezer, ugyanakkor van, ahol 60 ezer választópolgár küldhet képviselőt a parlamentbe. Kiemelte: emiatt az Országgyűlés 2007. június 30. óta mulasztásos alkotmánysértő helyzetben van.

Lovas András 2007 nyarán, a határidő letelte után beadványban kérte az Alkotmánybíróságot újabb határozatra. Idén januárban kiegészített beadványában indítványozta azt is, hogy az 1990-es minisztertanácsi rendeletet helyezzék hatályon kívül.

Ehhez a kezdeményezéséhez a Független Jogász Fórum is csatlakozott, és a szervezet arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy a következő országgyűlési választások alkotmányossága, valamint a jogbiztonság védelmében soron kívül bírálja el a beadványt – mondta a tájékoztatón Cservák Csaba, a jogász fórum elnöke.

Január 11-én a Political Capital, valamint egy magánszemély nyújtott be kifogást a ferencvárosi választási bizottságnál a névjegyzék ellen, mert úgy vélték, hogy az Országgyűlés mulasztása miatt a jelenlegi választókerületi beosztás súlyosan aránytalan. A választási bizottság a kifogást elutasította, a Political Capital azonban a Fővárosi Választási Bizottsághoz fellebbezett.

A Független Jogász Fórumot 1988. november 5-én 135 jogász hívta életre. A rendszerváltozás előtt alakult szervezet azzal a céllal jött létre, hogy időről időre megvitassák a legfontosabb társadalmi-politikai problémákat, köztük a készülő törvénytervezeteket. 1989. március 22-én a Független Jogász Fórum kezdeményezésére nyolc ellenzéki szervezet hozta létre az Ellenzéki Kerekasztalt, hogy tárgyalásos úton egységes álláspontot alakítsanak ki a demokratikus Magyarország megteremtését célzó alkotmányos átalakulás kereteiről.