Ismételten Havasiné Orbán Máriát jelöli a Legfelsőbb Bíróság elnökének Sólyom László államfő, aki erről kedden levélben tájékoztatta Szili Katalint, az Országgyűlés elnökét – közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal az MTI-vel.

A jelölésről az államfő tájékoztatja az Országos Igazságszolgáltatási Tanács (OIT) elnökhelyettesét is – olvasható a közleményben. (Az OIT elnöke a Legfelsőbb Bíróság elnöke, de mivel a poszt jelenleg betöltetlen, az elnöki teendőket az OIT elnökhelyettese, Fazekas Sándor látja el.)

Az Országgyűlés 2008. december 8-án 203 igen, 152 nem és 9 érvénytelen szavazat mellett, titkos szavazással nem választotta meg Havasiné Orbán Máriát, a Győri Ítélőtábla elnökét a Legfelsőbb Bíróság elnökévé. Sólyom László a sikertelen titkos szavazás után kemény szavakkal bírálta a döntést és az MSZP elutasító érveit, ugyanakkor bejelentette, ismét Havasiné Orbán Máriát jelöli majd. Kijelentette: azok az érvek, amelyek az MSZP részéről elhangzottak, szégyellni valóak.

“Tűrhetetlen arra hivatkozni, hogy az illetőnek valamilyen távoli rokona a Fidesznél dolgozik” – fogalmazott akkor a köztársasági elnök.

Havasiné Orbán Mária a szavazás után egyebek között arról beszélt: bírói tevékenységének soha nem volt politikai színezete, és mint mondta, soha nem is lesz. Hozzátette: a bíróságon a reformokat már el kellett volna kezdeni, nem tegnap, hanem tegnapelőtt.

“Ha az elnök úr ismét jelöl, azt megtiszteltetésnek tekintem, és vállalom” – nyilatkozta a szavazást követően a Kisalföld című lapnak a Győri Ítélőtábla elnöke.

Lendvai Ildikó, az MSZP-frakció vezetője az államfő szavaira akkor úgy reagált, hogy amennyiben Sólyom László újra a parlament elé terjeszti jelöltjét, a szocialista frakció, ahogy decemberben is tette, felelősen mérlegelni fogja érveit.

A Fidesz, a KDNP, az SZDSZ és az MDF a decemberi szavazást megelőzően jelezte, hogy támogatja a jelöltet, míg a MSZP-frakció lelkiismereti szavazást rendelt el. Szocialista politikusok korábban kifogásolták Havasiné Orbán Mária reformelképzeléseinek túl gyors menetét, illetve hiányolták a jelölt megfelelő tudományos hátterét.

Havasiné Orbán Mária az államfő második jelöltje a Legfelsőbb Bíróság elnöki posztjára, miután az első jelölt, Baka András, a strasbourgi emberi jogi bíróság korábbi magyar bírája májusban szintén nem kapta meg a szükséges kétharmados szavazattöbbséget. A Legfelsőbb Bíróság korábbi elnökének, Lomnici Zoltánnak tavaly június végén járt le hatéves mandátuma.

A bíróságok honlapján, a birosag.hu-n olvasható életrajz szerint dr. Havasiné dr. Orbán Mária egyetemi tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán 1976-ban fejezte be, majd a Győri Járásbíróságon 1976 márciusában fogalmazóként helyezkedett el. A bírói kinevezésére 1979 februárjában került sor ugyanehhez a bírósághoz, polgári ügyszakba. 1987 novemberében a megyei bíróság polgári fellebbviteli tanácsának előadó bírója lett, majd 1992. március 1-től a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság elnökének nevezték ki. 1997-ben újabb öt évre megerősítették posztján, míg a hat évre szóló mandátuma 2002-ben kezdődött. Az OIT 2004. július 1-vel nevezte ki a Győri Ítélőtábla elnökének.

Amennyiben Havasiné Orbán Máriát megválasztják, ő lesz a Legfelsőbb Bíróság első női elnöke.