Alkotmánybírósághoz fordul a ferencvárosi időközi országgyűlési választás nyomán a választókerületek aránytalansága miatt a Political Capital – közölte az elemző intézet az MTI-vel közleményben szerdán.

A Political Capital célja továbbra is az, hogy cselekvésre ösztönözze az Országgyűlést, amelynek alkotmányos kötelezettsége megteremteni a törvényi garanciáit a népességmozgások választókerületi követésének. Az Alkotmánybíróság egy 2005-ös határozata alapján a parlamentnek már 2007. június 30-ig rendeznie kellett volna a választókerületek kérdését.

A Fővárosi Bíróság – az alkotmányos probléma érdemi vizsgálata nélkül – hagyta helyben kedden a választási bizottságnak a Political Capital és egy magánszemély által a ferencvárosi időközi választás névjegyzéke ellen benyújtott kifogást elutasító határozatát.

A végzés indokolásában ugyanakkor a bíróság – a Fővárosi Választási Bizottság határozatához hasonlóan – megerősítette a 2010-es választásokkal kapcsolatos alkotmányos aggályokat, az indítványozók ezért az Alkotmánybírósághoz fordulnak.

A Fővárosi Bíróság határozatában “a törvényi szabályozás súlyos hiányosságának tekinti azt, hogy nincs előírás az egyéni választókerületek területének és a területi listákhoz tartozó mandátumok számának időszakos felülvizsgálatára”.