A Fővárosi Bíróság a Politcal Capital (PC) felülvizsgálati kérelmét elutasító döntésével beigazolódtak a Független Jogász Fórum (FJF) tagjának, Lovas Andrásnak korábbi aggályai.
Az FJF szakmai álláspontja az, hogy a ferencvárosi időközi választások miatt a PC úgynevezett „alkotmányvédelmi tesztje” nem alkalmas a valós probléma súlyosságának felmérésére.

Lovas András már korábban felhívta arra a figyelmet, hogy alkotmányjogi szempontból a választókerületi beosztás egyenlőtlensége tekintetében nem összehasonlítható az egy választókerületben lebonyolított időközi választás és az általános választások során fennálló helyzet. Így nem sok értelme van a PC és egy magánszemély által ma bejelentett alkotmányjogi panasz benyújtásának sem.

A ferencvárosi konkrét ügyben nem történt alapjogi sérelem. Ennek ellenére nem nyugodhatnak meg a soron következő általános országgyűlési választások alkotmányosságáért aggódók. Sőt, az említett választási szervek is megerősítették, hogy az alkotmányos veszély 2010-ben valós lesz. Ha marad a jelenlegi helyzet, akkor azok a választópolgárok, akik diszkriminációt fognak elszenvedni 2010-ben, továbbra is az eredményesség esélyével indíthatnak majd alapjogi sérelemre való hivatkozással jogorvoslati eljárásokat.

Az FJF éppen ezért is tartja kiemelkedően fontosnak, hogy az Alkotmánybíróság öntsön tiszta vizet a pohárba. Kérjük, hogy sürgősséggel döntsön a Lovas András által 2007 után tegnap újból benyújtott alkotmánybírósági beadványról. Az FJF célja továbbra is az, hogy felhívja az Alkotmánybíróság és a közvélemény figyelmét arra, hogy a jelenlegi szabályozás diszkriminatív azon választópolgárokkal szemben, akik nagy lakosságszámú országgyűlési egyéni választókerületekben laknak, és akiknek a szavazata sokszor csak fele annyit ér, mint más kisebb választókerületekben lakóké. A megoldás kulcsa mégis az Országgyűlés kezében van. A pártoknak még a 2010-es választások előtt konszenzussal, a 2/3-os választójogi törvény mellékletébe kell elhelyezniük a korrektül módosított új választókerületi beosztást.