Cselekvőképességet kizáró gondnokság alá helyezte a három évvel ezelőtti autóbalesete óta kómában fekvő Toller László szocialista parlamenti képviselőt a Szigetvári Városi Bíróság szerdán hozott elsőfokú, nem jogerős határozatában.

Az ügyben eljáró Lotz Zsuzsanna bíró zárt tárgyalást követően, főként a politikus állapotáról készült orvos szakértői vélemény alapján hozta meg döntését. Indoklása szerint Toller László a balesetben olyan súlyos agyi károsodást szenvedett, hogy ügyei viteléhez szükséges belátási képessége tartósan és teljes mértékben hiányzik.

A bíró megjegyezte: a képviselő az agytörzsi és agyféltekei sérülései miatt a balesete óta kómában van, tudata nem tért vissza, környezetével kommunikálni nem tud.

A felperes szekszárdi gyámhivatal képviselője lemondott, a Toller László mellé kirendelt ügygondnok azonban nem mondott le fellebezési jogáról, azaz tizenöt napon belül fellebbezést nyújthat be az ítélet ellen.

Ha az ítélet jogerőre emelkedik, a honatya elveszíti mandátumát, és harminc napon belül időközi választást kell kiírni Baranya 3. számú országgyűlési választókörzetében, ennek időpontja azonban hat hónapnál nem lehet közelebb a négyévenként tartott rendes, ez esetben a 2010-es parlamenti választások időpontjához.

A tárgyaláson tanúként hallgatták meg Toller László feleségét, Toller Tündét, aki a határozathirdetést követően szemmel láthatóan megrendülten, sietve távozott.

Toller László cselekvőképtelenné nyilvánítását 2007 novemberében egy névtelen levélíró kérte a pécsi gyámhivataltól. Mivel az önkormányzat elfogultságot jelentett be, a közigazgatási hivatal a szekszárdi gyámhivatalt jelölte ki az eljárás lefolytatására, amely a képviselő állapotáról kért orvos szakértői vélemény alapján tavaly ősszel fordult bírósághoz.

A cselekvőképtelenség megállapítását a politikus családja is kezdeményezhette volna, de Toller Tünde egy korábbi interjúban az ezt firtató kérdésre azt mondta: neki “esze ágában sem volt” ezt tenni. “Nem viselném el, hogy csak egy testként tartsák nyilván, amíg itt van közöttünk. Ő a gyermekem édesapja, és továbbra is töretlenül bízom a felépülésében” – közölte.

A képviselő egyébként 2008 elejétől már nem kap tiszteletdíjat, miután felesége nem írta alá helyette a vagyonnyilatkozatát.

Toller László és szolgálati gépkocsijának vezetője 2006. június 19-én Dombóvár közelében szenvedett balesetet, amikor egy szemből érkező, két teherautót előző személygépkocsival való ütközést próbálták elkerülni. A sofőr később a kórházban belehalt sérüléseibe, a politikus pedig tartós egészségkárosodást szenvedett.

Az Országgyűlés mentelmi bizottsága még tavaly júniusban nyújtotta be a parlamentnek azt a három javaslatot, amely az Alkotmányt, az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvényt és a házszabályt módosítaná.

A tervezett új szabályozás értelmében az országgyűlési képviselő megbízatása megszűnne, ha egy évig nem vesz részt az Országgyűlés ülésén. Az országgyűlési képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény pedig úgy módosulna, hogy ha a képviselő megbízatása cselekvőképességét korlátozó vagy kizáró gondnokság alá helyezése miatt megszűnik, továbbá ha súlyos betegsége vagy balesete következtében munkaképtelenségét, teljes körű rokkantságát megállapították, vagy saját megítélése szerint a közszereplésre nyilvánvalóan alkalmatlanná vált, és emiatt megbízatásáról lemond, akkor is még fél évig megkapná az előző hat havi tiszteletdíjának átlagát. Az országgyűlési képviselő halála esetén pedig özvegyét vagy örökösét egy összegben illetné meg a féléves fizetés. A Fidesz több ponton is aggályosnak tartja a bizottság által előkészített módosításokat, ezért további egyeztetésekre lesz szükség.

Jelenleg két országgyűlési képviselő beteg tartósan, Toller László és Horn Gyula.