A Humanista Párt az Alkotmánybírósághoz (Ab) fordul, mert az állam elmulasztotta a hajléktalan állampolgárai részére a szálláshoz való joguk biztosításához szükséges jogszabályokat megalkotni – mondta az MTI-nek szerdán Várady Tibor, a párt elnöke.

Közölte: az idei télen, megfelelő szállás hiányában, már közel száz ember fagyott meg a hideg miatt az utcán vagy a saját otthonában. A Humanista Párt ezért arra kéri az Alkotmánybíróságot, hogy állapítsa meg a mulasztásban megnyilvánuló alkotmányellenességet, és megfelelő határidő kitűzésével, szólítsa fel a kormányt és az országgyűlést jogalkotási feladataik elvégzésére.

Várady Tibor kifejtette, hogy azért van szükség a lakhatáshoz való jog törvénybe iktatására, mert e nélkül a kormánynak nincsen kikényszeríthető intézkedési kötelezettsége a lakhatással összefüggő problémák kezelésére.

A párt elnöke, aki szerdán egyébként sajtótájékoztatót tartott az Ab épülete előtt a témában, elmondta azt is, hogy továbbra is elítélik a megfelelő elhelyezés nélküli kilakoltatások tilalmát. Szerinte a kormány és a parlamenti pártok jogalkotási feladataikkal összefüggő súlyos mulasztása egyenesen vezetett a jelenlegi tragikus helyzethez.

Álláspontja szerint szükség van a magánszemélyek kezelhetetlen mértékűvé váló eladósodását megelőző lakossági csődtörvény elfogadására, támogatott lakhatási programok bevezetésére, szociális alapú bérlakások építésére, a hajléktalan emberek munkaerő-piaci reintegrációjára, a szociális ellátórendszer átalakítására, a lakásmaffiával szembeni hatékony fellépésre, s az otthontalanná válást megelőző programok azonnali elindítására.

Halaszthatatlan teendőnek nevezte a bankok lakossági hitelprogramjai szigorúbb szabályozásának bevezetését, az uzsorakamatok betiltását, a szegények bankjainak bevezetését.