Az oktatási jogok biztosa vizsgálatot indított a kilencéves szegedi kislány megerőszakolása ügyében – erősítette meg az MR1-Kossuth Rádió információját maga Aáry-Tamás Lajos szombaton az MTI-nek. Hangsúlyozta, a kislányt megerőszakoló hasonló korú napközis diáktársai is áldozatok, mert tettüket feltehetőleg valamilyen felnőtt minta alapján követték el, és a felelősöket is elsősorban a felnőttek között kell keresni.

Osztálytársukat, egy kilenc esztendős kislányt erőszakoltak meg szegedi fiúk tavaly ősszel – mondta el Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője szombaton. A szegedi rendőrkapitányság büntetőeljárást indított, majd azt lezárták, mivel valamennyi gyanúsított gyermekkorú volt. Az eset iratait a rendőrség átadta a gyámhatóságnak – tette hozzá a szóvivő.

Aáry-Tamás Lajos elmondta, elképzelhető, hogy az érintett szereplőkkel, köztük az iskola vezetőivel és a pedagógusokkal személyesen is beszél. Mint fogalmazott, a célja az, hogy a történet okait feltárják.

Közölte, a gyerekek feltehetőleg “valahol valamit láttak”, számítógépen, videón, a tévében, vagy a környezetükben, tehát valamilyen “felnőtt mintát” követhettek. Arra hívta fel ezzel összefüggésben a figyelmet, hogy “egy ilyen történetben az elkövető is áldozat, valamilyen körülménynek az áldozata”.

Az oktatási jogok biztosa úgy fogalmazott, a 9-10 éves gyerekek szexuális vágya nem lehet akkora ebben a korban, hogy ezt így kívánnák kielégíteni, ezért indokolt utánajárni annak, hol láthatták ezt a mintát.

Arra is rámutatott, hogy “a történetnek ezzel nincs vége”, mert a gyerekek hosszú évekre megbélyegzettek maradnak.

Az oktatási jogok biztosa szerint ahhoz, hogy a történteket meg lehessen érteni, és a hasonló eseteket el lehessen kerülni, meg kell vizsgálni, mi az, “ami a gyerekeket ebbe az irányba tolja”.

Utalt arra, hogy ősszel már országos vizsgálatot indított az iskolai erőszak feltérképezésére, az okok feltárására. Hozzátette: a szegedi történet most arra figyelmeztet, hogy az erőszak már a kisebbeket sem kerüli el.

Elmondta, a mostani esetnél azt is megvizsgálják, hogyan maradhatott hosszabb ideig felügyelet nélkül hat gyerek. Amíg az iskolai pedagógiai program tart, addig nem lehet felügyelet nélkül gyerek, ez nagyon súlyos mulasztás, mert ennek volt a következménye, hogy a gyerek áldozattá vált – mondta Aáry-Tamás Lajos.

A gyámhatóság a körülmények mérlegelését követően akár úgy is dönthet, hogy a kiskorúakat – veszélyeztetettségük miatt – kiemeli a családjukból és nevelésüket intézeti keretek között biztosítja.