Megsértette a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének (MKKSZ) véleményezési jogát a szekszárdi közgyűlés, amikor a városháza létszámleépítéséről döntött – mondta ki a szekszárdi munkaügyi bíróság nem jogerős végzésében, amelyet az MKKSZ helyi titkára juttatott el kedden az MTI-nek.

A bíróság szerint 2008 decemberében a tolnai megyeszékhely közgyűlése a szakszervezet véleményét kikérve, de azt meg nem várva döntött létszámcsökkentésről. A közgyűlés ezzel megsértette a Munka törvénykönyvét és a köztisztviselői törvényt – mutatott rá a bíróság, amely a végzés jogerőre emelkedéséig felfüggesztette a határozatok végrehajtását.

A szekszárdi önkormányzat 2008. december 19-én döntött a hivatal szervezeti átalakításáról, amelynek része volt, hogy 163-ról 149 főre csökkenti a létszámot.

Az MKKSZ ezután jelentette be: kifogással él a döntéssel szemben, és bírósághoz fordul.

A végzést az MTI kérdésére mindkét fél kedvezőnek értékelte a maga szempontjából, és kijelentették: nem fellebbeznek.

Faragó Ágnes, az MKKSZ helyi titkára hangsúlyozta, hogy ezek után a közgyűlésnek a szakszervezet kérdéseire indoklással ellátott választ kell adnia. Az érdekképviseleti vezető szerint a végzésnek az egyéni munkajogi perekben lesz jelentősége.

Haag Éva alpolgármester úgy nyilatkozott, hogy nincs gyakorlati jelentősége a felfüggesztésnek. Felhívta a figyelmet: a létszámcsökkentésről hozott intézkedést nem tartotta jogellenesnek a bíróság. A munkaügyi perekben a munkaügyi bíróság végzése nem játszik szerepet – jelentette ki Haag Éva.