Egységes adatbázist hozott létre a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnoksága (VPOP), melynek köszönhetően jelentősen rövidül a bűncselekményekkel kapcsolatos információszerzés ideje – jelentette be Vályi-Nagy Vilmos, a VPOP ország parancsnokhelyettese keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az unió által támogatott, 116 millió forintos projekt megvalósítása kereshetővé, kutathatóvá teszi azon gazdálkodó szervezetek adatait, amelyek valamiért “érdekesek a VPOP számára” – mondta a parancsnokhelyettes.

Beszámolója szerint korábban a bonyolultabb eseteknél gyakran több hetet is igénybe vett az információk beszerzése. Az új kezelőfelületen, a vámhatóság hivatalos forrásain túl, az internetes keresők által biztosított információk is elérhetőek.

A jövőbeni tervekről szólva Vályi-Nagy Vilmos közölte: szeretnének minél több adatbázist bevonni a rendszer működésébe, s így nemcsak a saját munkájukat könnyítenék meg, hanem a társszervek és a más nemzetek vámhatóságainak információhoz juttatását is könnyebbé tennék.