Egyszerűsíti, modernizálja és egységesíti az áfa-irányelv számlázásra vonatkozó szabályait az a javaslat, melyet szerdán fogadott el az Európai Bizottság.

Az Európai Bizottság szerdán zöld utat adott a számlázási szabályok módosítására irányuló javaslatnak, melynek kiemelt célja az elektronikus számlázás elterjesztése, az üzleti szféra terheinek csökkentése és a kkv-k támogatása.

A javaslat egyszerűsíti, korszerűsíti és harmonizálja az áfa-irányelv (2006/112/EK) vonatkozó szabályait, így például – miként arra Kovács László adóügyi biztos rámutatott – egyenlően kezeli a papíralapú és az elektronikus számlázást, ami lehetővé teszi a vállalkozások számára, hogy teljes mértékben az elektronikus számlázási rendszerre térjenek át, és így akár 18 milliárd eurót is megspóroljanak szerte az EU-ban.

Az új szabályozás segíthet abban is, hogy – az ellenőrzést megkönnyítendő – az adóhatóságok a jövőben hatékonyabban léphessenek fel a csalások ellen. A javaslat kulcseleme annak a bizottsági akciótervnek, melynek célja, hogy 2012-re 25 százalékkal csökkenjenek az üzleti szféra terhei.