Feloszlatná az Országgyűlést a Fidesz és a KDNP március 8-i hatállyal, és azt szeretnék, ha a csütörtöki rendkívüli parlamenti ülésen már napirendre vennék erről szóló indítványukat – jelentette be Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője kedden. Mint mondta, a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat.

Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke elmondta: a Fidesz kezdeményezéséről a szerdai soron kívüli házbizottsági ülésen tárgyalnak. A házelnök megerősítette, hogy megérkezett hozzá az ellenzéki képviselőcsoport több mint 80 tagja által aláírt indítvány, amelyet kiadott az alkotmányügyi bizottságnak. (A házszabály szerint a napirend kiegészítéséhez a képviselők egyötödének aláírására van szükség.)

A házszabály szerint napirend kiegészítéséhez a jelenlévők ötven plusz egy százalékának a szavazata kell. Ha az Országgyűlés úgy dönt, hogy a Fidesz javaslatát napirendre veszi, még egy szavazás következik, a sürgősségről. Ha ezt is megszavazza a Ház – az elfogadáshoz szintén sima többség kell – akkor már csütörtökön megkezdhetik a javaslat általános vitáját.

A Fidesz és a KDNP szerint a júniusi európai parlamenti választásokkal egy időben kellene megtartani az új országgyűlési választásokat – mondta Navracsics Tibor. Hangsúlyozta, hogy nem kívánják elvitatni a köztársasági elnök jogát, hogy kitűzze az országgyűlési választás időpontját, de ha egyszerre tartanák meg a két voksolást, akkor jelentős költséget lehetne megtakarítani.

A jelenleg mandátummal rendelkező 385 parlamenti képviselő közül az ellenzék összesen 190 szavazattal bír: 138 fideszes (Bácskai János még nem tette le az esküt), 23 KDNP-s, 10 MDF-es, 19 SZDSZ-es képviselő van összesen, a független képviselők száma öt (Tóth András, Almássy Kornél, Vas János, Császár Antal és Gyenesei István, aki miniszterként minden esetben a kormánnyal szavaz). Az MSZP 190 mandátummal (de három beteg képviselője miatt valójában csak 187 szavazattal) rendelkezik.

A feloszlás kimondására irányuló határozati javaslatot bárki előterjesztheti, aki ilyen indítvány beterjesztésére jogosult. Képviselői indítvány esetén a tárgysorozatba vétel szabályait is alkalmazni kell: az előterjesztés csak akkor tárgyalható, ha az az adott ülés napirendjén szerepel, és módosító javaslatot is be lehet hozzá nyújtani.

Ilyen esetben a határozati javaslat tartalmazza a feloszlás kimondását, és megjelöli annak napját is. A feloszlás napjától számított három hónapon belül új Országgyűlést kell választani, vagyis a határidő nem a határozat elfogadásától, hanem az abban megjelölt időponttól indul. Tavaly elbukott az MDF által beterjesztett, szintén az Országgyűlés feloszlatását célzó javaslat.