Csökkent a büntetés-végrehajtási (bv) intézetek telítettsége; míg például 2002-ben 160 százalékos volt a kihasználtság, tavaly már csak 118 százalékos – mondta Kökényesi Antal, a büntetés-végrehajtás országos parancsnoka csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón.

Indoklásképpen elmondta: 2008-ban két új börtönt is átadtak az országban, az egyiket Tiszalökön, a másikat Szombathelyen, így összességében kevésbé zsúfoltak a bv-intézetek.

Jelenleg 12.556 embert lehet optimális elhelyezni a bv-intézetekben.

Tavaly mintegy 15 ezer embert tartottak fogva. A bv által kiosztott sajtóanyag szerint a fogva tartottak összlétszáma némileg emelkedett tavaly, azonban a hét évvel ezelőtti 18 ezerhez képest így is körülbelül háromezerrel csökkent a számuk.

A felnőtt korú elítéltek közül legtöbben, majdnem hatezren börtönben töltik büntetésüket, a legszigorúbbnak számító fegyházban mintegy háromezren, a legenyhébb fokozatú fogházban pedig több mint ezren vannak.

A közlemény megjegyzi azt is, hogy a fogva tartottak 14 százalékának nincs általános iskolai végzettsége, azonban jelentős eredménynek vélik azt, hogy az elmúlt tanévben 908 rab fejezte be a nyolcadik osztályt.

Kökényesi Antal az állomásgyűlés után tartott tájékoztatón arról is szólt, hogy míg 2007-ben öt, addig az elmúlt évben mindössze egy fogolyszökés volt, azonban ezt a rabot is perceken belül elkapták.

Tavaly emberölés, illetve emberölési kísérlet fegyházakban, börtönökben, fogházakban nem történt, és jelentősen csökkent a fogva tartottak egymás közötti konfliktusainak száma is – tette hozzá.

Az altábornagy elmondta, céljuk az, hogy a szabadulás után minél kevesebben kerüljenek vissza rács mögé, ezért kiemelt figyelmet fordítanak a társadalomba való visszailleszkedésükre.

A bv állománya stabilizálódott, hiszen amíg két évvel ezelőtt mintegy 1.300-an léptek ki, addig tavaly körülbelül fele ennyien – jegyezte meg.

A sajtóértekezleten részt vett Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter is, aki újságírói kérdésre válaszolva közölte: a büntető törvénykönyv február 1-jén életbe lépő szigorításai miatt nem kell attól tartani, hogy új férőhelyeket kellene létesíteni a börtönökben, fegyházakban, fogházakban.