Belgrád vasárnaptól egyoldalúan elkezdte alkalmazni az Európai Unióval kötött átmeneti kereskedelmi megállapodást, amely fokozatosan csökkenteni fogja az ipari és mezőgazdasági termékekre kivetett vámot. Ez a rendelkezés addig lesz érvényben, míg valamennyi EU-tagállam nem ratifikálta a Szerbia európai integrációja szempontjából elengedhetetlen stabilizációs és társulási megállapodást.

Az EU-kapcsolatokat megerősítendő Belgrád bejelentette, hogy február elsejével egyoldalúan megkezdi az Unióval kötött átmeneti kereskedelmi megállapodás végrehajtását. A gyakorlatban mindez azt jelenti, hogy az EU és Szerbia között létesítendő szabadkereskedelmi övezet akár hat év alatt létrejöhet. A megállapodás eddigi végrehajtását az EU politikai okokból jegelte. Mivel Szerbia nem tudta őrizetbe venni és Hágába küldeni a háborús bűnökkel vádolt Ratko Mladicsot és Goran Hadzsicsot, Hollandia még tavaly év elején megvétózta az átmeneti kereskedelmi megállapodás végrehajtását (a stabilizációs és társulási megállapodás végrehajtásával egyetemben), lassítva ezzel a nyugat-balkáni ország európai uniós integrációját.

Jogi szempontból nézve az átmeneti megállapodás rendelkezései csak Szerbiára vonatkoznak, ám a kereskedelmi hozzáférés egyenlőtlenségei csekélynek tekinthetők majd, hiszen – miként az az Europolitics cikkéből kiderül – a szerbek továbbra is élvezhetik azokat az uniós intézkedéseket, melyek (szinte minden termék tekintetében, beleértve az agrártermékeket is) mennyiségi korlátozás nélkül vámmentes hozzáférést biztosítanak az EU piacához. (Kivételt csak egynémely halászati termékek és a bor jelent.) Az EU ezen kereskedelmi intézkedései már 2000 óta érvényben vannak.