Az Európai Unió és Kína között közös akcióterv született a szellemi tulajdon védelméről, megállapodást írtak alá továbbá a kábítószer előállítására alkalmas kémiai anyagok illegális importjának megakadályozásáról.

A kínai miniszterelnök, Wen Jiabao által vezetett delegáció brüsszeli látogatása alkalmából Kovács László adó- és vámügyekért felelős európai biztos és Song Zhe, Kína EU-nagykövete 2009. január 30-án két megállapodást írt alá. Az Akcióterv a vámügyekben való szorosabb együttműködést célozza a szellemi tulajdon védelme és a hamisított termékek forgalmának visszaszorítása érdekében, a másik megállapodás pedig a kábítószer előállítására alkalmas kémiai anyagok kereskedelmének ellenőrzését, és az illegális forgalmazás hatékonyabb felderítését szolgálja, szintén a vámhatóságok szorosabb együttműködésén keresztül.

Kovács László szerint ezek a megállapodások jelentős állomást képviselnek az EU és Kína közti vámegyüttműködésben. A biztos szerint legelső, 2005-ös kínai látogatásához képest szemmel látható a fejlődés: Kína az EU vámszabályaihoz közelíti a saját vámelőírásait, és fokozott ellenőrzést vezetett be a szellemi tulajdon védelme és a hamisított termékek forgalmának visszaszorítása érdekében. Ennek ellenére az EU területére érkező hamisított áruk és kábítószer előállítására alkalmas kémiai anyagok fő forrása továbbra is Kína maradt. Habár Kovács László szerint ezek ellen nemcsak vámelőírásokkal kell küzdeni, a ma aláírt két megállapodás nagymértékben hozzájárul majd az Európai Unió polgárainak hatékonyabb védelméhez.

Akcióterv a szellemi tulajdon védelme érdekében

A megállapodás közös munkacsoport felállítását szorgalmazza, amely figyelemmel kísérné a hamisított termékek útját Kína és az EU között, emellett a fontosabb kikötők és repülőterek közti együttműködést, a gyorsabb információáramlást, a kölcsönös tapasztalatcserét segíti elő.

A szellemi tulajdon védelme a Kínával folytatott gazdasági és kereskedelmi együttműködés egyik kulcsproblémája: az uniós vámszervezetek által felderített hamisított termékek közel 60 százaléka még mindig Kínából származik. Éppen ezért a hamisítás elleni hatékony szabályok és ellenőrzés nélkül az EU nem alkalmazhat egyszerűsítéseket a kínai vállalkozásokkal folytatott kereskedelemben. A pénteki megállapodás egyrészt egyértelmű jelzés az EU részéről, hogy támogatja Kína erőfeszítéseit ezen a területen, másrészt az Akcióterv kínai végrehajtása megmutatja majd, hogy az ország mennyiben hajlandó a nemzetközi együttműködésre a hamisítás visszaszorítása érdekében.

A kábítószer előállítására alkalmas kémiai anyagokról szóló megállapodás

A megállapodás hatálya alá tartozó kémiai anyagokat számos termék előállításához használják legálisan (pl. gyógyszerek, szappan, parfümök), azonban kábítószerek előállítására is alkalmasak (pl. heroin, kokain, ecstasy, amfetamin).

Az Európai Unió számít a szintetikus drogok (főként ecstasy és amfetamin) egyik fő beszerzési forrásának a világon, az előállításukhoz szükséges alapanyagok azonban importból származnak, többnyire Kínából.

A megállapodás egy, a szóban forgó kémiai anyagok útját nyomon követő rendszer létesítését célozza, amellyel megakadályozható, hogy ezek az anyagok kikerüljenek a legális forgalomból, és kábítószer készítéséhez használják fel őket. A hatékony vámellenőrzés ezen a területen nagyon fontos: 1 liter ecstasy előállításához szükséges anyag lefoglalása 10.000 darab tabletta lefoglalásával egyenlő.

További információ (angol nyelven) a Kínával való vámegyüttműködéssel, a hamisítás elleni küzdelemmel, illetve a kábítószer előállítására alkalmas anyagok illegális kereskedelmével kapcsolatban a következő oldalakon található:

http://ec.europa.eu/…index_en.htm
http://ec.europa.eu/…index_en.htm
http://ec.europa.eu/…index_en.htm