Ki kell adnia négy állami cégnek a vezetőik fizetésére vonatkozó adatokat a Fővárosi Ítélőtábla kedden hozott jogerős döntése szerint.

Az ítélőtábla ezzel helybenhagyta a Fővárosi Bíróság szeptemberben hozott elsőfokú ítéletét, amelyben az érintett állami cégeket erre kötelezte.

A jogerős ítélet értelmében a négy alperesnek, a Magyar Postának, a Magyar Villamos Műveknek, a Szerencsejáték Zrt.-nek és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőnek ki kell adnia a felperesnek, a Blikk főszerkesztőjének a vezető tisztségviselők kereseteinek, kapcsolódó juttatásainak, jutalmainak és esetleges végkielégítéseinek az összegét.

A Főváros Ítélőtábla szerint – ugyanúgy, ahogy az elsőfokú bíróság szerint – ezek közérdekből nyilvános adatok, így azokat mindenki megismerheti.

A négy alperes esetében egyértelműen megállapítható, hogy közfeladatokat látnak el, és az ezen közfeladatokat ellátó személyekre vonatkozó adatokat kötelesek kiadni – mondta az eljáró bíró.

Az adatokat 15 napon belül kell nyilvánosságra hozni. Az ítélet ellen fellebbezésnek helye nincs.

A Blikk még 2008 májusában levélben fordult a Magyar Postához, a Magyar Villamos Művekhez, a MÁV-hoz, a Szerencsejáték Zrt.-hez és a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőhöz, hogy közöljék: mennyit keresnek a vezetőik havonta, mennyit kaptak 2007-ben, valamint mennyi végkielégítés járhat nekik.

Az adatok kiadását a cégek megtagadták, ezután indított pert a bulvárlap főszerkesztője. A MÁV még az elsőfokú eljárás közben kiadta a kért adatokat.