Zéró toleranciát hirdetett meg a borsodi rendőrség annak érdekében, hogy a legkisebb jogsértés se maradjon büntetés nélkül; csapaterős századot vezényelnek Miskolcra és megerősítik a kutyás szolgálatot – tudatta az igazságügyi és rendészeti tárca közleményben hétfőn.

A nap folyamán találkozott Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter, Juhász Gábor rendészeti államtitkár, Káli Sándor, Miskolc város polgármestere és Simon Gábor, Miskolc II. számú választókerület országgyűlési képviselője. “A hétköznapok biztonságának javításáról szóló megbeszélésen” számos intézkedésben megállapodtak.

A rendőrség közterületi jelenlétének növelése érdekében a megyei rendőrfőkapitány áttekinti, hogy a megye belső tartalékából miként lehet a közterületekre további erőket vezényelni. Megerősítik a kutyás szolgálatokat, egy csapaterős századot Miskolcra vezényelnek, a tárca vizsgálja a lehetőségét további csapaterők bevonásának, valamint partnerséget vállal további miskolci térfigyelő kamerák elhelyezésében.

A rendőrség szorosabb együttműködést kezdeményez a megyeszékhelyen működő, a bűnmegelőzésben és a rend fenntartásában közreműködő szervezetekkel, például a közterület felügyelettel, a polgárőrséggel, a városőrséggel.

A miskolci polgármester kérésére a szaktárca áttekinti a meglévő jogszabályi környezetet: a rendőrök védelme érdekében az őket ért támadásokkal szembeni szankciók és azok alkalmazásának jelenlegi helyzetét, az állandó lakcímbejelentés jelenlegi szabályozását, valamint a jogos védelem, önvédelem büntető szabályozását annak érdekében, hogy a jelenleginél hatékonyabb védelmet biztosítsanak a megtámadottaknak.

“A résztvevők közös elhatározása alapján a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság +zéró toleranciát+ hirdet meg a közterületeken annak érdekében, hogy a legkisebb jogsértés se maradjon büntetés nélkül” – tartalmazza a közlemény.

Pénteken Pásztor Albert, Miskolc rendőrkapitánya egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a decemberben és januárban Miskolcon történt valamennyi rablási “bűncselekmény elkövetője cigány származású volt”. Ezt követően az igazságügyi és rendészeti miniszter kezdeményezésére Bencze József országos rendőrfőkapitány azonnali vizsgálatot rendelt el és más beosztásba helyezte a főrendőrt.

Vasárnapra kiderült, hogy mégis folytathatja eredeti munkáját Pásztor Albert miskolci rendőrkapitány, átvezénylését Bencze József országos rendőrkapitány, Draskovics Tibor rendészeti miniszter jóváhagyásával megszüntette.

Bencze József hozzátette: a vizsgálat megállapította, hogy a vitatott nyilatkozat általánosításra, félreértésre alkalmas lehet, ezért figyelmeztette a miskolci rendőrkapitányt.