Elengedhetetlen az önkormányzati rendszer megújítása, ez különösen nagy kihívás a pénzügyi-gazdasági válság idején – közölte Gyenesei István miniszter kedden Gödöllőn, a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) által szervezett konferencián.

Az önkormányzati tárca vezetője elmondta, hogy elkészült a rendszer korszerűsítését célzó program, amelyben fontos elem lehet a képviselők számának csökkentése, ennek részleteire azonban nem tért ki.

Jelezte ugyanakkor, hogy szerepel a programban a bürokrácia visszaszorítása és a csatlakozó község intézményének bevezetése. Ez utóbbi megoldás olyan apró településeknél jöhet szóba, ahol a szakemberek hiánya miatt a község irányítására nincs lehetőség, ezért a szomszédos települést kérik fel a közigazgatási feladatok ellátására. Ugyanakkor az önállóság elve nem szenvedhet csorbát – hangsúlyozta Gyenesei István.

Csabai Lászlóné, Nyíregyháza szocialista polgármestere elhibázottnak nevezte az 1990-ben életre hívott megyei önkormányzati rendszert, álláspontja szerint ez lényegében egy tényleges funkció nélküli, politikai jogosítványokkal felruházott intézmény. Úgy fogalmazott: a rendszer átalakításakor arra kell törekedni, ahogy ahol a pénz van, oda kössék a feladatot. A vagyon típusú adó esetleges bevezetését az önkormányzatok számára jó megoldásnak nevezte, mert – mint mondta – ezáltal áttekinthetővé, számon kérhetővé válhatnának a helyi pénzügyi viszonyok.

Gémesi György, a MÖSZ elnöke a tanácskozáson bejelentette: hamarosan összeül a hét önkormányzati szövetség, hogy közös álláspontot fogalmazzanak meg az önkormányzati munka hatékonyabbá tételére.