A Magyar Rádió álláspontjával egyezően látja a közszolgálati feladatok teljesítésének módját a közmédiumok európai szervezete – tudható meg az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége (EBU) két igazgatója által jegyzett levélből, amelyre a Petőfi adó működésével kapcsolatos per első tárgyalási napján többször is hivatkoztak a felek a Fővárosi Bíróságon.

“A változatos műsorkészítés követelményét a műsorszolgáltató teljes teljesítménye alapján kell vizsgálni, nem az egyes csatornák alapján” – áll a Jane Vizard jogi és Raina Kostadinova rádiós igazgató által jegyzett levélben, amely szerdán került az MTI birtokába.

Az EBU-tisztségviselők jelzik: egy tavalyi körkérdésükre beérkezett válaszokból az derül ki, hogy a tagok által képviselt államok többségében működik olyan közrádió, amely műsorideje 95 százalékában zenét sugároz, ám ezek között nagyon kevés akad, amely keverné az egyes stílusokat.

A szervezet “aggodalommal kíséri figyelemmel az MR2-Petőfi ügy fejleményeit, és meglepetten vette tudomásul, hogy egy ilyen ügy eldöntéséhez bírósági utat kellett igénybe venni” – kezdődik a levél.

A Magyar Rádió 11 hónappal ezelőtt támadta meg bíróságon az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly januári határozatát, amely szerint az MR2-Petőfi adó nem biztosítja a műsorszámok és a nézetek sokszínűségének közmédiumoktól a médiatörvényben megkövetelt megjelenítését.

A közrádió vezetése arra hivatkozva kérte a határozat megsemmisítését, hogy a közrádió összes, bárki által fogható csatornája együttesen felel meg ezeknek a kritériumoknak, márpedig a jogszabály az intézményektől, nem pedig azok egyes adóitól várja el a sokszínűség követelményének megfelelést.

A menedzsment emellett végrehajthatatlannak tartja az ORTT határozatát, mivel nem jelöli meg, mit és mikortól kellene tennie a rádiónak.

A hétfői tárgyaláson a Magyar Rádió jogi képviselője jelezte, egyfelől hiányosnak és az eljárási szabályokat sértőnek vélik a médiahatóság döntését, másfelől továbbra is kitartanak korábban hangoztatott álláspontjuk mellett, hogy összes adóik tekintetében megfelelnek a törvényi előírásnak; ennek bizonyítékaként említették, hogy a közmédiumot felügyelő kuratórium nem emelt szót az MR2-Petőfi új struktúrája ellen.

Az MR tavalyelőtt nyár óta új műsorstruktúrával jelentkező – és sajtóhírek szerint ezzel jelentős hallgatottság-növekedést elérő – Petőfi adója ellen már 2007 őszén kritikákat fogalmaztak meg az ORTT egyes tagjai, mondván, az adó csak a huszonéves és harmincas korosztálynak szól.

A médiahatóság tavaly január 30-án elfogadott határozata kimondta: “a műsorszolgáltató nem tesz eleget a médiatörvényben a közszolgálati műsorszolgáltatók számára előírt alapelvi követelményeknek”, mivel “nem biztosítja a kisebbségi álláspontoknak a megjelenítését, nem gondoskodik a műsorszámok változatosságával a hallgatók széles köre érdeklődésének színvonalas kielégítéséről”.

A közszolgálati rádió akkor úgy kommentálta a döntést: örömmel fogadja az ORTT párbeszédre szóló felhívását, s már akkor kérte: a médiahatóság nevesítse, véleménye szerint az MR2-Petőfi Rádió műsorszolgáltatása mely hatályos jogszabály melyik pontját sérti.

Az eljárás – amiatt, hogy az ORTT jogi képviselőjének közlése szerint nem kapták meg a felperes egyik előkészítő iratát – június közepén folytatódik.