A kormány Közérdekvédelmi Hivatal néven önálló és független intézményt kíván létrehozni a korrupció ellen – ismerteti a csütörtöki Népszabadság. A napilap úgy tudja, hogy a kormány korrupcióellenes csomagjának fő elemeit csütörtökön jelenti be a miniszterelnök.

A napilap szerint a korrupcióellenes csomag része – a hivatal felállítása mellett – egy etikai kódex a közszolgáknak és a lobbitörvény szigorítása is.

A kormány szándékai szerint a parkolóőrök esetleges megvesztegetése ugyanúgy a Közérdekvédelmi Hivatal látókörében lenne, mint a földhivatal vagy az adóhivatal munkája. Elsősorban azonban a közpénzek becsületes beszedése, elköltése, illetve az állam és az önkormányzatok ügyfeleivel való tisztességes bánásmód lesz az új intézmény dolga.

A hivatal vesztegetés vagy más bűncselekmény észlelése esetén feljelentést tesz, máskor maga bírságolhat. Védi a bejelentőket, sőt, ha a tőlük szerzett információ alapján eljárás indul, és bírságot szabnak ki, ennek arányában jutalmazza is őket. Meghatározott időtartamra már azokat a cég-, illetve intézményvezetőket is eltilthatja tisztségüktől, akik csak tudván, hogy szabálytalanul működik vezetésükkel a szervezet, eltűrték ezt.

A Közérdekvédelmi Hivatal az elképzelés szerint független lesz, amit az biztosít, hogy feladatait törvény határozná meg, elnökét a kormányfő és a köztársasági elnök együttes jelölése alapján az Országgyűlés választaná meg, egyszerű többséggel – ismerteti a Népszabadság.