A törvényesen kaptak jutalmat az APEH-dolgozók – közölte kérdésre válaszolva Daróczi Dávid kormányszóvivő a kormány vasárnapi soron kívüli ülése után.

A szombati Magyar Nemzet arról számolt be, hogy tavaly összesen 16,7 milliárd forint prémiumot oszthatott szét az Adó-, és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) a 15.600 munkatársa között.

Daróczi Dávid elmondta: hozzávetőleg tíz év van hatályban az a szabályozás, amely automatikussá teszi az APEH-dolgozók jutalmazását. Erre akkor kerülhet sor, ha az adóhatóság jobban működik, azaz több bevételre tesz szert, mint amennyit a költségvetés készítésekor meghatároztak – tette hozzá.

A szóvivő szerint ilyen esetben a többletbevétel egy részét automatikusan, jutalomként kapják meg az APEH-dolgozók. Ebben az esetben is ez történt – tette hozzá.

A Magyar Nemzet azt írta, hogy az adóhatóságnál a jutalom legkisebb összege általában négyszázezer, a legmagasabb négymillió forint volt. Az APEH valamennyi munkatársa kapott prémiumot.

Kiss Ferenc, az adóhatóság gazdasági vezetője a Magyar Nemzetnek elmondta: a kiosztható prémium összegét az adott évre szóló költségvetési törvény határozza meg, s a jutalom akkor jár az APEH munkatársainak, ha a hivatal beszedte azt az összeget, amelyet a jogszabály előírt. Tavaly az adóhivatal 41 milliárd forinttal többet szedett a tervezettnél, így 16,896 milliárd forintot oszthatott szét az alkalmazottai között – áll a cikkben.