Tavaszra válhat teljessé a közép-európai médiahatóságok együttműködése; akkor csatlakozhat a folyamathoz a cseh és a szlovák társszerv – közölte Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) elnöke.

Decemberben, amikor a hazai hatóság kezdeményezésére a magyar és a román médiahatóság közötti együttműködésről szóló dokumentumot aláírták Budapesten, már aznap tárgyaltak a prágai partnerekkel, majd január elején a cseh, a magyar és a szlovák testület képviselői találkoztak Pozsonyban – mondta.

Közlése szerint a cseh fővárosban tartandó következő egyeztetésen akár meg is születhet a négy partnert összefogó változat.

A négyoldalú együttműködés formája éppúgy lehet egy közös megállapodás, egy, bizonyos alapelveket lefektető, majd rendszeres egyeztetésekbe hajló kooperáció, mint kétoldalú szerződések rendszere is, alapvető célja pedig a televíziónézők jogainak védelme – mondta.

“Egy ilyen együttműködés elvezethet akár oda is, hogy csakis adózási megfontolásokból ne legyen olyan nagyon érdemes telephelyet változtatni” – tette hozzá.

Utalt arra, teljes mértékben tiszteletben tartják a határon átlépő televíziózásról szóló európai irányelvet, azaz bármely szolgáltató az irányelv szabályait tiszteletben tartva szabadon választhat magának telephelyet.