Kovács László magyar biztos úgy látja, a tagállamok már akár a jövő hónapban megállapodhatnak a kedvezményes áfa alkalmazásának egységesítéséről. A döntés lehetőséget biztosítana arra, hogy valamennyi tagállam kedvezményes áfakulcsokat alkalmazzon elsősorban a nagy munkaigényű szolgáltatásoknál, mely egyértelműen pozitívan érintheti a kisvállalkozásokat, és visszaszoríthatja a feketemunkát is.

Kovács László, az Európai Bizottság adópolitikai és vámuniós felelőse a keddi (2009. február 10.) brüsszeli pénzügyminiszteri találkozón beterjesztett új javaslat után nyilatkozott, és elmondta: a javaslatra a felszólalók alapvetően pozitívan reagáltak, a politikus várakozásai szerint már a jövő hónapban politikai megállapodás születhet a témáról.

A nagy munkaigényű és helyileg nyújtott szolgáltatások körére jelenleg 2010 végéig érvényes a csökkentett kulcsok rendszere, amelyet 2006 tavaszáig csupán nyolc régi EU-tagország alkalmazott. A kísérletbe később az új tagállamok is bekapcsolódtak, jelenleg összesen tizennyolc tagállamban alkalmaznak mérsékelt kulcsokat. Külön probléma mindazonáltal, hogy nem minden kedvezmény alkalmazható minden tagállamban.

A rendszert eredetileg – a kilencvenes évek második felében – azért indították el, hogy olcsóbbá tegyék ezeket a szolgáltatásokat, csökkentsék a feketemunkát, és növeljék a legális foglalkoztatást az EU-ban. Amennyiben pedig nem születik megállapodás a rendszer véglegesítéséről, az érintett országokban vissza kell állítani az általános áfakulcsot, amely a legtöbb tagállamban 20-25 százalék között mozog (szemben az 5-6 százalékos kedvezményes kulccsal). Ez jelentősen megdrágítaná a döntően kisvállalkozások által nyújtott szolgáltatásokat, és kis cégek tízezreit sodorná csődhelyzetbe, százezres arányban növelve a munkanélküliséget is – hangoztatta Kovács László.

A keddi találkozón benyújtott friss javaslat szerint a kedvezményes áfában részesíthető szolgáltatások köre néhány területre korlátozódna (a korábbi javaslatban még tágabb kör szerepelt): a jelenlegi listán is szereplő kerékpárjavítás, bőráru és cipő javítása, ablaktisztítás, fodrászat, háztartások takarítása, házi betegápolás és gondozás körére, valamint az éttermi szolgáltatásokra és a szociálpolitikai indokoltságú lakásépítésre, lakásfelújításra vagy lakásjavításra.

A mérsékelt adó alkalmazását – Ausztria, Dánia és Észtország támogatásával – elsősorban Németország ellenzi, azzal érvelve, hogy kiesést jelent a költségvetésnek. A többi tagország viszont egyetért azzal, hogy a szóban forgó szolgáltatások szelektív módon támogathatók legyenek. A mérsékelt áfa alkalmazása csak lehetőség, nem kötelezettség lenne a tagországok számára -mutatott rá Kovács László.