Az elmúlt években elvett jogaikat szeretnék visszaszerezni a Magyarországon működő tiszteletbeli konzulok, a szervezet néhány héten belül a külügyminiszterrel tárgyalna a kérdésről – mondta Suha György, a Tiszteletbeli Konzuli Testület új elnöke szerdán.

Suha Györgyöt kedden választották meg a testület vezetőjének.

Mindenképpen szorgalmazzák – mondta az új elnök, Gambia tiszteletbeli főkonzulja -, hogy “a politikai okok miatt elvont kedvezményekről legalább az egyeztetések meginduljanak”. Hozzátette, úgy gondolja, “bizonyos gesztusokat a minisztériumnak illenék gyakorolnia”.

Bízik abban, hogy a külügyminiszterrel tervezett találkozóra néhány héten belül sor kerülhet – fűzte hozzá.

Mint mondta, a Kulcsár-üggyel összefüggésben az elmúlt években fokozatosan eltörölték a képviseletek kedvezményeit. Nem kapják vissza a működésükhöz szükséges tevékenység után az áfát, nem használhatják többé a diplomata-rendszámot, valamint rendszeresen nem hívják meg őket az állami ünnepségekre – sorolta a példákat a főkonzul.

A külügyminisztérium és a tiszteletbeli konzulok között eddig is folytak tárgyalások, ezek azonban formális megbeszélések voltak – tette hozzá.

A problémák miatt megkeresték az uniós konzuli szövetséget és a világszervezetet is. A konzuli világszövetség vizsgálatot is fontolgatott a magyar helyzet miatt, ezt azonban elnapolták, mert nem akarták tovább szítani a konfliktust – hangsúlyozta a diplomata.

A tárca 2003. szeptember elsejével több kedvezményt vont vissza a Magyarországon tevékenykedő tiszteletbeli konzuli képviseletektől. A döntés előzménye, hogy a Kulcsár Attila, a K and H brókercégének milliárdos sikkasztással vádolt volt munkatársa olyan igazolással rendelkezett, miszerint ő a budapesti libériai tiszteletbeli konzulátus gépkocsivezetője, és használhatta a kirgiz tiszteletbeli konzul autóját is.

Jelenleg 42 ország képviseletében 51 tiszteletbeli konzul dolgozik Magyarországon, többségük, mivel országuknak nincs itt nagykövetsége, hazájának egyetlen magyarországi képviselője.