Különleges jogosítványokat adna az állampolgári jogok országgyűlési biztosa az ombudsmani hivatal és más hasonló közhivatal dolgozóinak, hogy a jövőben ne érhessék őket hatósági visszásságok. Szabó Máté hétfőn az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága előtt indokolta, miért javasolt korábban jogszabály-módosítást.

Az ombudsman az ülést követően azt mondta: úgy látja, a képviselők megértették a “nagyon sok embert érintő problémát”. Arra a kérdésre, mikor kerülhet sor az ezzel összefüggő jogalkotásra, úgy vélte, valószínűleg nem önállóan, hanem más hasonló témákkal összekapcsolva foglalkozik majd az Országgyűlés a kérdéssel.

Az ügy előzménye, hogy Szabó Máté az elmúlt év novemberében közleményben tett javaslatot arra, hogy “az ombudsmanok és munkatársaik számára akár jogi szabályozás révén is biztosítsák a lehető legmagasabb szintű jogi védelmet”.

Az országgyűlési biztos emlékeztetett arra, hogy hivatala munkatársainál hatóságok “többé-kevésbé szabályosnak tűnő”, ám a “retorzió gyanúját” felvető eljárásokat kezdeményeztek, miután azoknál vizsgálatokat végeztek. Hozzátette: kollégái többször is jelezték, hogy emiatt félnek egyes vizsgálatokat lefolytatni.

Szabó Máté arra a kérdésre, milyen különleges jogosítványokat adna az ombudsmanihoz hasonló közhivatalok munkatársainak, úgy vélte, hogy például “hatósági személy minősítést” kaphatnának.

Az alkotmányügyi bizottság ülésén szót kérő képviselők egyetértettek abban, hogy ha az ombudsmani hivatal munkatársait az általuk folytatott vizsgálatok miatt retorziók érik, akkor “valami nincs rendben”.

Csiha Judit (MSZP) bizottsági elnök szerint ha a hivatal dolgozói úgy érzik, hogy munkájuk miatt éri őket retorzió, akkor az üggyel “tényleg foglalkozni kell”. Óvott ugyanakkor attól, hogy a feltételezett visszásságok miatt a képviselők általánosítsanak.

Hankó Faragó Miklós (SZDSZ) szerint az ombudsman által jelzett jelenség Magyarországon jelen van, és “óriási hiba” lenne, ha arról nem vennének tudomást.

Salamon László (KDNP) arra mutatott rá, hogy “nem pártpolitikai jellegű” az ügy, ha felmerül a gyanúja annak, hogy a hivatal dolgozóit munkájuk miatt zaklatják. Úgy vélte, “kell valami jogi megoldásban gondolkodni”. Hozzátette: egyetért Szabó Mátéval abban, hogy nem csak az ombudsmani hivatal munkatársait kellene megvédeni a “hatalom túltengésétől”.