Szigorította az Európai Unión kívülről előkészítő programokra érkező diákok beutazási és tartózkodási engedélykérelmének bírálatát bizonyos városokban a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal a közelmúltban – közölte a hivatal dél-dunántúli igazgatója kedden Pécsett, sajtótájékoztatón.

A hivatal és a Külügyminisztérium munkatársai a jogszabályok betartásával ugyan, de több helyen a korábbinál is körültekintőbben járnak el ezen engedélyek kiadásakor. Különösen szigorúak Pécsett és Miskolcon, a két város egyetemeiről ugyanis szöktek már el külföldi diákok – mondta Dobra Tibor.

Az igazgató annak kapcsán beszélt erről, hogy tavaly 146 kínai fiatal jelentkezett a Pécsi Tudományegyetem angol nyelvi felkészítő tanfolyamára, közülük 46-an kaptak engedélyt, az intézményt azonban 26-an rövid időn belül elhagyták, hollétükről azóta sem tudnak a hatóságok.

Dobra Tibor elmondta: mivel az előkészítő kurzusok nagy részére nincs igazi felvételi, nincs igazi szűrő sem, amelyen fennakadnának a nem tanulmányi céllal érkező külföldiek. Ezért vizsgálják a jelentkezők anyagi helyzetét, felkészültségét, például nyelvtanfolyam esetén a nyelvtudásukat is, s ha a migrációs veszélynek a legkisebb gyanúja is felmerül, a kérelmet elutasítják.

Végh Zsuzsanna, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal főigazgatója arról szólt, hogy a migrációs szándékkal Magyarországra érkező külföldiek kiszűrése érdekében a hivatal több, külföldi hallgatóknak nagy számban tanulási lehetőséget biztosító hazai felsőoktatási intézménnyel ápol jó kapcsolatot, s kötött már információcseréről szóló együttműködési megállapodást.

Hangsúlyozta: több egyetem gyakorlatává tette, hogy az intézmény erre hivatott munkatársa az anyaországban találkozik a jelentkezőkkel, akikről már ott kiderülhet, valós-e a továbbtanulási szándékuk, s rendelkeznek-e a szükséges ismeretekkel a felkészítő program megkezdéséhez.

Megjegyezte, hogy a hivatal és az intézmények törekvéseinek köszönhetően egyre kevesebb a “szökött diák”, akikre egyébként kiutasítás vár az Európai Unió területéről.