Jóváhagyta első olvasatban az Európai Parlament az illegális bevándorlókat foglalkoztatók büntethetőségéről szóló irányelv-tervezetet.

A jelentéstevő, Claudio Fava kérte az illegális bevándorlókat feketén foglalkoztató vállalatok és személyek büntethetőségéről szóló jelentés végszavazásának elhalasztását az EP legutóbbi strasbourgi ülésén még február elején. Az olasz szocialista képviselő akkor azzal érvelt, hogy szeretnének belevenni a szövegbe egy nyilatkozatot, amely újból megerősíti az irányelvben, hogy a fővállalkozók alvállalkozóik illegális foglalkoztatása kapcsán is felelősségre vonhatóak, és hogy ezt a rendelkezést nem írhatják felül a jövőben elfogadandó nemzeti szabályok.

Fava a nyilatkozat hozzáadása előtt egyeztetést tartott szükségesnek a tagállamokkal, ezért kérvényezte a halasztást. A jelentésben szereplő javaslat, mely szerint a vállalatok a nekik beszállító alvállalkozók foglalkoztatási elveiért is felelősek, több uniós munkaadói szervezetből is ellenállást váltott ki korábban, míg mások ezen passzus betarthatatlansága mellett érveltek. Csütörtökön a jelentéstevő által a tagállamoktól kért jogi biztosítékokkal együtt szavazták meg első olvasatban a szöveget a képviselők.

Évente körülbelül 900 ezer illegális bevándorló érkezik Európába, akiket elsősorban az idegenforgalom, az építőipar és a mezőgazdaság alkalmaz idénymunkák végzésére, esetleg családok foglalkoztatnak takarítóként, bejáróként vagy ápolóként. A becslések szerint összesen 4-8 millió illegálisan foglalkoztatott bevándorló helyzetével és az őket foglalkoztató cégek büntetésével foglalkozik Fava jelentése, ami egy bizottsági javaslatra válaszol. Alapvető szemléletváltozást remélnek a képviselők, mivel az elképzeléseik szerint ea jövőben a munkaadókat sújtják büntetéssel az illegális bevándorlók fekete foglalkoztatása miatt, akik gyakran kvázi rabszolgasorba jutva, alulfizetve, rendkívül rossz munkakörülmények közt, társadalombiztosítás nélkül kénytelenek elvállalni a munkákat.