Várhatóan a mai napon dönt az Alkotmánybíróság a köztársasági elnöknek a versenytörvénnyel kapcsolatos beadványáról – tájékoztatott vasárnap Sereg András, a testület sajtófőnöke.

Az államfő még tavaly júniusban azért küldte meg véleményezésre a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény módosítását, mert álláspontja szerint annak egyik paragrafusa alkotmányellenes. Azóta az alkotmánybírák öt alkalommal tárgyaltak a határozattervezetről. A jogszabály arra ad lehetőséget, hogy azt a cégvezetőt, akit rajtakapnak, és el is marasztalnak jogellenes kartellezés miatt, két évre eltiltsák a tisztségétől. A törvény nem peres eljárásban nyújt jogorvoslatot az eltiltás ellen, és ennek során a cégvezetőnek kell bizonyítania, hogy nem vett részt a jogellenes döntés meghozatalában.

Az államfő szerint ellentétes az alkotmányban garantált tisztességes eljáráshoz való joggal az, hogy az érintett nem vitathatja nyilvános, szóbeli tárgyaláson, tanúk bevonásával a felelősségét. Sólyom László szerint nem összeegyeztethető az Alkotmányban garantált ártatlanság vélelmével sem, hogy a törvény az érintett vezető tisztségviselők bűnösségét vélelmezi, amellyel szemben nekik kell bizonyítani ártatlanságukat.

A versenytörvény módosítását június 2-án fogadta el az Országgyűlés, 364 igen szavazattal, ellenszavazat és tartózkodás nélkül. Sereg András tájékoztatása szerint a versenytörvénnyel kapcsolatos beadvány mellett még további négy államfői indítvány van az Alkotmánybíróság előtt. Az egységes mezőgazdasági támogatási rendszer bevezetéséről és működtetéséről szóló törvény alkotmányosságának vizsgálatát kedden kezdték meg az alkotmánybírák.További három indítvány – a gyűlöletbeszéddel, a médiatörvénnyel és a távoltartással kapcsolatos beadvány – egyelőre előadó alkotmánybíráknál van.