Hét vádlottat, köztük két volt rendőrt összesen csaknem húsz év börtönbüntetésre ítélt szerdán emberrablásért a Debreceni Ítélőtábla – közölte az MTI-vel az ítélethirdetést követően Koszta János, a táblabíróság sajtótitkára.

Tájékoztatása szerint az ítélőtábla, részben megváltoztatva az első fokon eljáró Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Bíróság ítéletét, a vádlottakat társtettesként elkövetett emberrablás bűntettében találta bűnösnek.

Ezért Nagy István elsőrendű vádlottat, volt rendőrt, 4 év börtönbüntetésre és 4 év közügyektől eltiltásra, Klicsu Béla másodrendű vádlottat 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Rábai Gábor harmadrendű vádlottat, volt rendőrt, 3 év börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Boda István negyedrendű vádlottat 3 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra, Kondisz István ötödrendű vádlottat 2 év börtönbüntetésre és 2 év közügyektől eltiltásra, Bacsó István hetedrendű vádlottat 2 év 6 hónap börtönbüntetésre és 3 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A hatodrendű Kolonics Lajos vádlottat az elsőfokú bíróság bűnsegédként elkövetett emberrablás bűntettében találta bűnösnek és 1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, amelynek végrehajtását 3 év próbaidőre felfüggesztette. Az elsőfokú bíróság ítélete az ő vonatkozásában első fokon jogerőre is emelkedett.

A nyolcadrendű Tóth Gábor vádlottat, volt rendőrt, az ellene bűnpártolás bűntette miatt emelt vád alól a bíróság felmentette.

A sajtótitkár a tényállásról szólva elmondta: az elsőrendű vádlott a másodrendű vádlottal közösen 2007. május elején ismeretlen személyektől magyar adó- és zárjegyet nem tartalmazó ukrán cigarettát vásárolt Nyíregyházán a piacon 300.000 forintért továbbértékesítés céljából.

A vásárlást követően derült csak ki, hogy az eladó által elkészített zsákban cigaretta helyett csak papír volt.

A kifizetett 300.000 forint visszaszerzése céljából május 18-án Nagy István és Klicsu Béla visszament a piacra, ahol összetalálkoztak a sértettel. Úgy gondolták, hogy ő tagja annak a társaságnak, amely őket két héttel korábban becsapta. A két vádlott újabb száz karton cigarettát rendelt, az árban is megegyeztek, majd abban maradtak, hogy az eladók értesítik a vádlottakat az átadás helyéről és idejéről.

Miután ez másnap megtörtént, találkozóra hívták a sértettet, akit több társuk bevonásával gyakorlatilag rabul ejtettek, megfenyegettek, mondván, addig nem engedik el őt, amíg ismerősei nem hozzák el a 300 ezer forintot, s azt nem kapják meg.

Amikor a sértett azt mondta, értesíti a rendőrséget, Nagy István felmutatta rendőrigazolványát, mondván, hogy ő is rendőr. Ekkor a vádlottak arra kényszerítették a sértettet, hogy telefonon beszéljen egy rokonával és kérje arra, vigyen a kisvárdai Tesco parkolójába 300.000 forintot.

A férfi, akit a sértett felhívott, telefonálás közben elindult a rendőrségre bejelenteni az esetet és éppen a rendőrségen tartózkodott, amikor egy rendőr jelenlétében kétszer is hívták, előbb egy férfihang, hogy hozzák-e már a pénzt, majd a sértett, hogy sürgősen hozzák a pénzt, mert addig őt nem engedik el.

Az elsőrendű vádlott a telefonálás után elindult társaival a Tesco-parkolóhoz, s ott találkoztak a nyolcadrendű vádlottal, akinek a harmadrendű vádlott elmondta, hogy a nyírturai helyszínről egy személyt erőszakkal magukkal hoztak és a szabadon bocsátásáért pénzt követelnek. A nyolcadrendű vádlott – rendőr – ezután azonnal eltávozott a helyszínről, de attól való félelmében, hogy a cselekménnyel összefüggésbe hozzák, nem jelentette az esetet a parancsnokának, illetve arról nem készített jelentést.

A pénzátadás helyszínén a rendőrség négy vádlottat elfogott, hárman elmenekültek, ők később kerültek rendőrkézre – mondta el az MTI-nek a Debreceni Ítélőtábla sajtótitkára.