Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium a honlapján nyilvánosságra hozta a korrupcióellenes törvénycsomag tervezeteit, amelyben szerepel többek között a Közérdekvédelmi Hivatal felállítása és a lobbitörvény módosítása is.

Megtekinthetőek a korrupcióellenes törvénycsomag tervezetei az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) honlapján; az elképzelésekről a héten megkezdődtek az egyeztetések. A törvénycsomag tervezetei a tárca szándéka szerint olyan lényeges elemekkel mozdítják elő a korrupcióellenes küzdelmet, mint a Közérdekvédelmi Hivatal felállítása, a lobbitörvény módosítása, közös etikai minimumkövetelmények állítása a közszférában, valamint a foglalkoztatotti jogviszonyban állók bejelentéseinek rendezése – áll a minisztérium közleményében.

A minden eddiginél szigorúbb megoldásokat tartalmazó tervezetről a civil szervezetek bevonásával egyeztetnek március elején a minisztérium nyilvános fórumán. A csomag elsősorban távlati célok meghatározására helyezte a hangsúlyt, de tartalmaz konkrét jogalkotási lépéseket is. A kormány akkor veheti fel sikeresen a harcot a korrupciós kihívásokkal, ha összehangolják a jogalkotással az állami szervek, a civil szféra, valamint az üzleti élet szereplőinek kezdeményezéseit – hangsúlyozta a szaktárca.

Az elmúlt években több korrupcióellenes kormányzati lépés történt, bevezették többi között a közpénzek felhasználásának átláthatóságát erősítő összeférhetetlenségi szabályokat, módosították a közbeszerzési törvényt, benyújtották a pártfinanszírozásról szóló törvényjavaslatot, módosították (a tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvényt|tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény), felgyorsították a peres és nem peres eljárásokat.

Korrupció elleni küzdelem – Általános információk elérése →

Korrupció elleni küzdelem – Tervezett jogalkotási lépések elérése →