Mélységes aggodalommal tölti el a Magyarországon és más országokban a roma közösségek ellen az utóbbi napokban elkövetett támadások híre Vladimír Spidla szociális és esélyegyenlőségi biztost – közölte csütörtöki sajtóközleményében.

“Mély aggodalommal töltenek el a roma közösség tagjai ellen Magyarországon és más országokban a közelmúltban elkövetett támadásokról szóló hírek” – fejtette ki csütörtökön kiadott közleményében Vladimír Spidla. A biztos szóvivői irodáján közölték, hogy konkrétan a magyarországi támadások váltották ki Spidla biztos reagálását, a Bizottságnak nincs tudomása arról, hogy az utóbbi napokban más országokban is hasonló incidensekre került volna sor. Ettől függetlenül az aggodalom általánosságban is érvényes.

„Ugyan az egyes esetek megítélése a bíróságok hatáskörébe tartozik, ennek ellenére nagyon aggasztónak tartom a romák ellen elkövetett erőszakos cselekedeteket. Úgy látom, egyes tagállamokban a romák szervezett rasszista erőszak célpontjaivá váltak, melyet a politikai populizmus, a gyűlöletbeszéd és a szenzációhajhász média tovább szít” – közölte a szociális és esélyegyenlőségi biztos csütörtökön. Hozzátette: egyes esetekben ráadásul a romákat teszik bűnbakká szélesebb társadalmi rétegeket érintő problémákért is.

A Bizottság erősen elítéli a romák elleni erőszak minden formáját és felszólítja a tagállami hatóságokat, hogy biztosítsák minden lakosuk biztonságát országaik teljes területén.

A sajtóközleményében Spidla emlékeztet rá, hogy az Európai Unió alapeszméi minden az előző századokban a kontinensen lezajlott rasszista gyűlöletet, pogromot és üldözést messzemenően elutasítanak. „Európa kiáll minden férfi, nő és gyermek diszkriminációmentes élethez való jogaiért, toleranciára és a mássághoz való jog védelmére szólítva a társadalmát.”

Spidla szerint nem hunyhatunk szemet azon problémák felett, melyekkel a romák kénytelenek számos tagállamunkban szembenézni, beleértve a szélsőséges szegénységet, a szociális befogadás hiányát, a folyamatosan magas munkanélküliséget és a hozzáférhető oktatás alacsony színvonalát.