A júniusi európai parlamenti (EP) választáson 106 ezer külföldi szavazhat Magyarországon; az érintetteket az Országos Választási Iroda (OVI) már tájékoztatta arról, hogy április 30-áig kérhetik a névjegyzékbe vételüket.

A Magyarországon lakóhellyel rendelkező európai uniós állampolgárokat március 1-jéig kellett tájékoztatnia az OVI-nak arról, hogy választójogukat hazájuk helyett Magyarországon is gyakorolhatják a várhatóan június 7-én tartandó EP-választáson. (Az államfő még nem írta ki a választás időpontját, ám az EU által megadott négy nap közül – az eddigi magyar gyakorlatnak megfelelően – várhatóan június 7-én, vasárnap lesz a szavazás.)

Rytkó Emília, az OVI vezetője hétfőn elmondta, az érintettek közül 105 ezren először kérhetik a névjegyzékbe vételüket, továbbá 1.200-an vannak azok, akik már az öt évvel ezelőtti EP-választáson is a névjegyzékben szerepeltek.

Emlékeztetett arra, hogy a 2004. évi választást megelőzően húszezer felhívást küldtek ki, és a megkeresettek közül 1.900-an vetették fel magukat a névjegyzékbe. Arra vonatkozó adat nincs, hogy közülük hányan adták le szavazatukat.

A 106 ezer külföldi április 30-áig kérheti a névjegyzékbe vételét Magyarországon a helyi választási irodák (a jegyzők) vezetőitől. A névjegyzékbe vett uniós állampolgárok adatait a jegyzőknek május 10-éig kell az OVI-hoz eljuttatnia.

Az így összegyűlt adatok alapján az OVI május 20-ig tájékoztatja a többi EU-s tagállamot a Magyarországon névjegyzékbe vettekről. Az OVI ugyanilyen módon értesül a többi tagállamban névjegyzékbe vett magyar állampolgárok adatairól, őket kiveszik a magyarországi névjegyzékekből, hogy ne szavazhassanak kétszer.

Rytkó Emília közölte azt is, hogy az EP-választás új internetes tájékoztató oldalát várhatóan néhány napon belül bemutatják.

Az Európai Unió tagországaiban június 4-e és 7-e között választják meg az Európai Parlament új tagjait a következő öt évre. Magyarország 22 képviselőt küldhet a Brüsszelben és Strasbourgban ülésező testületbe, ez kettővel kevesebb, mint a jelenlegi számuk.

Magyarország 2004. május 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, az első magyar EP-választást még abban az évben, június 13-án tartották. Az Európai Unió minden tagállama maga dönt arról, milyen szabályok szerint választja meg saját EP-képviselőit.

Az európai parlamenti választáson a magyarországi pártlistákra magyar állampolgárok és (kérelemre) más uniós tagállamok polgárai is szavazhatnak, ha van magyarországi lakhelyük. Ugyanígy egy másik tagországban élő magyar állampolgár is kérheti, hogy ottani jelöltekre voksolhasson, ám mindenki csak egy országban élhet választójogával.

A külföldön tartózkodó, de magyarországi listára szavazni kívánó választópolgároknak pedig arra van lehetőségük, hogy a magyar külképviseleteken adhassák le szavazatukat.

Az a párt vagy pártszövetség állíthat listát, amely legalább húszezer hitelesített ajánlószelvényt összegyűjt. Magyarország egyetlen választókerületnek számít, így csak országos pártlistákra lehet szavazni. Csak az a pártlista szerezhet magyar európai parlamenti mandátumot, amelyik elérte az összes érvényesen leadott szavazat öt százalékát.